Греди Асса, Ивайло Мирчев, Тома Върбанов и Чавдар Попов са били сътрудници на ДС
Греди Асса, Ивайло Мирчев, Тома Върбанов и Чавдар Попов са били сътрудници на ДС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Художниците Греди Асса, Ивайло Мирчев, Тома Върбанов и изкуствоведът Чавдар Попов са били сътрудници на ДС, съобщиха от комисията по досиетата.

Греди Хаим Асса е бил секретен сътрудник в ДС, ОУ на МВР-Плевен-ДС-I с псевдоним Спасов. Ивайло Николов Мирчев е бил секретен сътрудник, съдържател на явочна квартира - ДС, управление VI-III-III с псевдоним Славянка. Тома Върбанов Върбанов е бил секретен сътрудник, използван като оперативна връзка при ДС, ПГУ-ХIV с псевдоним Иво. Чавдар Иванов Попов е бил секретен сътрудник - агент с псевдоним Максим.

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица по чл. 3, ал. 2, т. 3 и чл. 21, ал. 2 - ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник-деканите, директорите на филиали, директорите на департаменти и ръководителите на катедри в държавни и частни висши училища и университети - Национална художествена академия.

Проверени са 48 души.