/ БГНЕС
Около 100-150 души се събраха на протест пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в София. Те поискаха КЕВР да вдига цената на топлоенергията и да отмени поскъпването на природния газ с 29,6%, влязло в сила от 1 април.
 
Силно съм притеснена от шоковото повишаване на цената на природния газ и съответно на топлинната енергия и на тока, а след това и на други стоки и услуги, каза по време на откритото заседание на КЕВР Мая Манолова - национален омбудсман. На заседанието се обсъждаше поскъпването на топлинна енергия след скока на цената на природния газ.
 
КЕВР ще реши на 7 април за цената на топлоенергията

КЕВР не поддържа баланса между интересите на енергийните дружества и на гражданите, заяви тя. Така и не чухме защо при 15% поскъпване на природния газ на световните пазара, тук той поскъпва с близо 30 процента, каза националният омбудсман.
 

БГНЕС


От 1 април 2015 г. до 1 април 2017 г. има намаление на цената на природния газ с близо 87%. В същото време цената на парното отопление в София е понижена с 21,93%. В същото време за 2015 и 2016 г. разходите за газ на столичната топлофикация са 57%, а по други данни само 52%. По наши сметки цената на парното отопление за тези две години трябваше да намалее с 49,6%, а не с 21,93%.
 
Това означава, че в дружеството има достатъчни буфери, каза Манолова. Въпреки протекционистката политика за поддържане на високата цена на парното отопление при намаляване на цената на природния газ, финансовото състояние на "Топлофикация София" не се е подобрило, посочи Мая Манолова.
 
Газът поскъпва с близо 30%, скок в цената и на студената вода в София

Разтревожена съм, защото според "ефекта на доминото" ще се повишат цените на стоки от първа необходимост, каза Манолова. По думите на Иван Иванов обаче, твърденията й звучат манипулативно.
 

БГНЕС


Битовите потребители нямат ресурс до посрещнат високите цени на топлинната енергия. Не може всичко да се прехвърля на обикновения потребител, трябва да се спре всяко повишение на цените, докато не се произнесат по тях президентът и премиерът, заявиха представители на граждански организации.
 
Цената на водата в столицата скочи с 18%

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" Георги Беловски обяви за нормална за компанията новата цена на топлинната енергия. Въпреки голямото повишаване, то не покрива отрицателните стойности на дружеството, но смятаме, че предложеното е в съответствие с пазарната ситуация, заяви Беловски.
 

БГНЕС


От други топлофикации посочиха, че ще се наложи допълнително отчитане на ползваната енергия, а то е свързано с разходи, и предложиха новата цена да влезе в сила от 1 април. Председателят на КЕВР посочи, че решение за повишаване на цените още няма, то ще се вземе най-вероятно на 7 април.
 
Ще се отрази ли поскъпването на газа на цените на стоките?

Представител на протестиращите - Антон Николов, влезе в залата по време на заседанието и поиска председателят на КЕВР да слезе на улицата пред сградата на комисията, където около 150 души скандираха "Оставка!".
 
"Зимата на 2013 г. ще ви се стори като топъл летен дъжд", каза Николов, представител се като "колега" пред журналистите. Не може хора с 300 лева пенсия да плащат по 150 лева за ток, посочи той. За известно време протестиращите блокираха движението по бул. "Дондуков", беше спряно и движението на трамвайните мотриси в района. Протестът беше охраняван от полицията.
 

БГНЕС

БТА