/ БГНЕС
Навършва се една година от трагичния инцидент с пътнически автобус с македонска регистрация на автомагистрала „Струма“, при който загинаха 45 души, сред които шофьорът и 12 деца. Седем души пострадаха. 

Струма автобус
БГНЕС

Катастрофата стана малко след 2:00 часа на 23 ноември 2021 г., на 31-я километър на магистралата, близо до село Боснек. Туристическият автобус, в който пътуваха 52-ма души, се блъсна в мантинелата, запали се и напълно изгоря. 

2 млн. лв. обезщетение искат близките на загиналите в катастрофата с автобус на АМ „Струма“

Автобусът, собственост на фирмата от Република Северна Македония „Беса Транс“, се връщаше от екскурзия от Истанбул и пътуваше към Скопие. Той беше последният от четирите автобуса на фирмата, които са изпълнявали екскурзията. Разследването на инцидента беше поверено на Националната следствена служба. Първоначалните заключения са, че виновен е шофьорът на автобуса, който е карал с висока скорост. 

автобус Струма
БГНЕС

На 20 януари т.г. в Районния съд в Перник е образувано гражданско дело за обезпечение на доказателства относно инцидента. Допуснати са експертизи относно състоянието на пътния участък, включително наличната пътна маркировка, мантинели и пътни знаци. В началото на тази година сигнализацията при 31-вия км на АМ „Струма“, в отсечката между пътните възли „Боснек“ и „Старо село“, е допълнена с нови пътни знаци от Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

Експертизи установяват причините за изгорелия автобус на „Струма”

магистрала Струма автобус
БГНЕС

През август т.г. близки на загиналите заведоха иск за обезщетения от 750 000 евро срещу АПИ и Българската асоциация на автомобилните застрахователи. Тезата на адвоката на близките на пострадалите е, че към момента на катастрофата е имало редица технически неизправности по пътното платно, заблуждаващи маркировка и знаци, некачествени мантинели и асфалт, които са оказали влияние за инцидента. 
БТА