Главен комисар Живко Живков: На мач – с лична карта
Главен комисар Живко Живков: На мач – с лична карта / cнимкa: Sofia Photo Agency

Въвеждането на строг пропускателен контрол и дори проверка на лични карти при влизането на стадионите у нас може да реши проблема с футболното хулиганство, смята директорът на „Охранителна полиция” главен комисар Живко Живков.Той допълни, че полицаите често са провокирани по време на протестни митинги.

Главен комисар Живков смята, че проблемите с футболното хулиганство у нас са лесно решими по примера на други държави, преборили се с това явление. „Когато е изведен от стадиона за нарушаване на реда, на него му се поставя забрана. Когато има забрана, примерно три или пет години да не влиза на стадиона, той е длъжен по някакъв начин да доказва, че не е на стадиона. Това е също мярка, която може да е приложима, строго пропускателнаo създадена организация. Така че със сигурност тези, които не заслужават да са на стадиона, естествено, да не бъдат там”, каза Живков.

За да стане факт това, е нужно българските стадиони да разполагат с необходимата техника и лицензи.

Мачовете в Югозападната част на България са най-рискови по отношение на реда, смята още Живков. По повод действията на охранителната полиция при протестните митинги главен комисар Живков допълни, че „не може на един разрешен митинг да се апелира „Кръв, искаме кръв” от организаторите. Това какво показва”, попита главен комисар Живков.

С промените в Закона за МВР „Охранителна полиция” стана една от петте главни дирекции в МВР заедно с „Гранична полиция”, „Пожарна безопасност”, „Криминална полиция” и „Досъдебно производство”.