Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Димитър Георгиев проверката за отпадъците, възложена на 6 януари, да обхване и съхранението им в зоните на всички мини, които не са в експлоатация на територията на България. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Гешев разпореди на МВР и ДАНС съвместни проверки върху управлението на отпадъци

Съвместната инспекция трябва да установи броят, местоположението и данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор на недействащите мини в страната. Освен това трябва да се разбере и вида и произхода на съхраняваните в тях отпадъци, включително и дали същите са били предмет на трансграничен превоз.

В обхвата на проверката са включени и действията на компетентните контролни органи.

Ако се докаже извършено престъпление от общ характер, незабавно да бъдат уведомени съответните районни прокуратури, уточняват още от държавното обвинение.

Главният прокурор възложи проверка на значимите язовири в страната

Малко по-рано днес главният прокурор разпореди във връзка с водната криза - всички значими язовири в страната, общо 53 на брой, да бъдат проверени от ДАНС и Главна дирекция "Национална полиция.