/ БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев коментира акцията в Президентството от Червен бряг, като намекна, че става въпрос вероятно за шпионаж. По думите му няма нищо странно в операцията. Става въпрос за изнасяни секретни документи, които после някакси са се оказали в касата на съветника. Съвсем нормално е да се види какво има в тази каса, смята Гешев.

„Един от тях е извадил секретни документи пред съда, които нерегламентирано са изнесени от Държавна агенция разузнаване и казва, че си ги е намерил в касата. Намерени са интересни неща и в други лица, има две лица под домашен арест. В едното е намерена чувствителна информация, касаеща държавна агенция разузнаване. Ние имаме проблеми със законодателството. Това, което ви описвам, дали е престъпление, или не, ще реши съдът. Но в едни други държави, като САЩ, това се нарича политически шпионаж, но у нас няма такъв текст“, заяви още Гешев. Той призова депутатите да намерят правни механизми, които ползват Германия, Франция, Италия за борба с мафията.

"Единственото, което ще кажа е на президента, защото той отправя някакви призиви към прокуратурата, аз ще му отговоря - когато той седне със себе си и да се изясни коя от двете тези поддържа - едната отпреди седмици, че не вярва на прокуратурата, а сега призовава да разследваме
.

Да се изясни и когато стане ясно със себе си, ние ще му отговорим. Прокуратурата не се притеснява да разследва нито Доган, Пеевски, Борисов, помните как извършихме действия в министерството на екологията, ГДБОП“, заяви още Гешев.

Попитан за акцията на Христо Иванов, главният прокурор му пожела успех в опита да се прави на щурмовак и дори допусна, че бившият правосъден министър може да си направи коалиция с Волен Сидеров.

Малко по-късно главният прокурор направи коментар и на ифоциалния си профил в Twitter: "Вече няма недосегаеми! Не може затворите да са пълни само със социално слаби и без политическо влияние български граждани. Прокуратурата действа на базата на закона, както в ДАБЧ, МОСВ, ДХК, ГДБОП, така и в Администрацията на президента".