Александър Морфов
Александър Морфов / Булфото
Причината е отстраняването на актьора Евгени Будинов, който е бивш депутат от ГЕРБ, от спектакъла "Хъшове"
Председателят на ПГ на ГЕРБ в 48-то Народно събрание Десислава Атанасова сезира Комисията за защита от дискриминацията за нарушение на принципа на равно третиране и недискриминация по отношение на актьора Евгени Будинов от страна на режисьора Александър Морфов. В сигнала си Атанасова прилага публикуван видеозапис от 05.02.2023 г., който по същество е изказване на режисьора Морфов по отношение на освобождаване на актьора Евгени Будинов от спектакъла „Хъшове“.

Според Десислава Атанасова изказването представлява монолог на режисьора, което е своеобразно слово на омраза, с което той не само подбужда, но и разпространява и оправдава думите си спрямо Будинов на основата на политическата му принадлежност.

"Изказванията на режисьора имат обществено влияние и достигат до широк кръг адресати с оглед професионалната му ангажираност. От видеозаписа е видно циничното изказване на Морфов, съдържащо обидни квалификации към доказал се актьор, основани на неговата политическа принадлежност и убежденията, които има", пише още в сигнала.

От него става ясно още, че режисьорът нарича Будинов „гербаджийски боклук“ и изразява негативната си позиция към политическа партия ГЕРБ, в частност Евгени Будинов като неин член:

„…Съжалявам, но никога не съм крил своите антипатии към Банкя, Борисов и сие. Не може човек с тези разбирания и тази позиция в живота да е част от нашето представление…“

"Считам за недопустимо ограничаване на правото на труд на който и да е български гражданин на основата на неговата политическа принадлежност. Морфов използва репресивни средства и методи, с които посочва лицата с „различни“ възгледи и убеждения съгласно неговите лични възприятия", пише Десислава Атанасова към КЗД.

Тя допълва, че Александър Морфов е талантлив режисьор и има правото на своите политически убеждения, но подобно право има всеки, който работи не само в Народния театър, а където и да било.

"България е свободна и демократична държава и политическите възгледи не са определящи за кариерното развитие на когото и да било. В Народния театър работят едни от най-добрите български актьори и всеки от тях вероятно има своята позиция по политическите теми. Всеки от тях има правото да изразява тази позиция публично. На практика не малко актьори и режисьори са подкрепяли различни политически сили. Това нито ги е направило по-малко талантливи, нито им е попречило да радват публиката в театъра и киното", се казва още в сигнала.

Подчертава се и че преценката на Морфов не е основана на професионалните качества на актьора Будинов, а издига „морална летва" пред участието му в спектакъла, основана на политически възгледи, без оглед на други качества. Режисьорът издига членството в партията като ръководно начало за оценка на таланти.

"С изказването си Александър Морфов е осъществил дискриминация спрямо Евгени Будинов на основата на признаците „политическа принадлежност“ и „убеждения“ в сравнение с останалите актьори, участващи в постановката „Хъшове“, които не принадлежат към политическа партия ГЕРБ и не споделят идеите и целите й", пише в заключение Десислава

Атанасова и моли на основание чл. 50 от ЗЗДискр. да се образува производство и да се установи налице ли е дискриминация по отношение на Евгени Будинов по признаци „политическа принадлежност“ и „убеждения“, както и да се наложат предвидените в закона санкции и принудителни административни мерки.