Кирил Петков не изневери на стила си, започна и завърши в остър конфликт и разминаване с действителността, заявиха от ГЕРБ
Няма как две междуведомствени комисии да изземат функциите на държавата. Вярно е, че през последните 7 месеца правителството на Петков погази институциите и законите. Няма как междуведомствена група да се произнесе по всички законови въпроси. Това заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ на брифинг в централата на партията в отговор на излезлите резултати от проверката, разпоредена преди два месеца от бившия премиер Кирил Петков, която да установи дали има закононарушения и нередности при строителството на "Балкански поток".

"Първото нарушение, което твърдят, че е извършено, е за т.нар. "Пътна карта". От това прессъобщение става ясно, че хем я има, хем ДАНС им я предоставила. Тоест отново ставаме свидетели на поредната лъжа. Тази Пътна карта представлява нищо друго освен паметна бележка отсреща. Затова ги е яд, защото не можаха нищо да извлекат от тази Пътна карта. За разлика от тях никога не сме подписвали неизгодни договори и меморандуми, ще кажа само Gemcorp и с това се изчерпва въпросът", коментира Петкова.

Откриха сериозни нарушения при проверката на „Балкански поток“

Тя представи и писма, които тя е изпратила до МОСВ във връзка със спазването на екологичното законодателство, тъй като според междуведомствените групи има нарушения в екозаконодателството.

Правителството на Петков демонстрира въпиюща некомпетентност. Другата голяма лъжа е за финансирането на проекта. Ясно са казани в решение на КЕВР приходите на "Булгартрансгаз" какви трябва да бъдат - 309 331 млн. лева. Проектът реализира много по-големи приходи, уточни Теменужка Петкова. Каквото и да кажат Петков и неговото правителство нито хората, нито институциите ще забравят какво причиниха на България. Поставиха под въпрос енергийната сигурност на страната. Защо взеха 683 млн. лева приходите от "Газпромекспорт", парите бяха прибрани, но проектът бил лош", каза Петкова.

"Петков и правителството му са вредни за България и се радваме, че те си отидоха", каза още Петкова, която е бивш енергиен министър. Това е хубав ден за българската демокрация, посочи тя.

"Кирил Петков не изневери на стила си, започна и завърши в остър конфликт и разминаване с действителността", каза от своя страна Томислав Дончев. "Той си живее в собствен свят от приказките, само не знам коя е приказката – Снежанка, Пепеляшка или Червената шапчица", каза още Дончев.

Кирил Петков предаде властта на кабинет №100 (ВИДЕО)

На въпрос какви са му очакванията от новоназначеното служебно правителство, Дончев отговори: "Да организира честни избори, както и да стабилизира държавата". А относно промяната на реториката на ГЕРБ и липсата на критики към президента Румен Радев за назначеното служебно правителство, Дончев посочи, че в годините назад те са си отправяли много остри и тежки обвинения.