/ iStock/Getty Images
Парламентът създаде Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно газопроводи за пренос на природен газ от Руската федерация - "Южен поток" и "Турски (Балкански) поток", и причините за забавянето на проекта IGB (Междусистемна газова връзка: Гърция-България). "За" гласуваха 146 народни представители, 1 беше "против" и 9 от "Възраждане" се въздържаха. От ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.

Вносители на предложението за създаване на комисията са депутати от ДПС. Станислав Анастасов (ДПС) посочи, че с тази комисия искат да извадят всички факти и обстоятелства без внушения и свободни съчинения. "Целта на тази комисия е премиерът да спре да лъже по адрес на ДПС заедно с кръга "Капитал", коментира той.

Георги Ганев ("Демократична България") каза, че не е неподходящо да има комисия по трите теми и затова ще подкрепят.

Временната комисия се създава на паритетен принцип - по двама представители от парламентарна група, като срокът на работа е един месец. 

От ДПС предложиха Станислав Анастасов за председател на комисията. От "Продължаваме Промяната" също поискаха да оглавят комисията и предложиха за поста Иван Манев. Редно е да отстъпите тази комисия да се председателства от вносителите, обърна се Йордан Цонев (ДПС) към "Продължаваме Промяната".

Всички парламентарни групи предложиха свои представители в комисията, освен ГЕРБ-СДС, които не са в залата. От ДПС поискаха да се отложи гласуването на състава на комисията, докато и ГЕРБ-СДС предложат свои представители за членове или ръководство, но искането беше отхвърлено. Затова преди гласуването председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ поиска почивка.
БТА