Има непотвърдена информация за смъртни случаи по време на строителството на „Турски поток”. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред журналисти в НС, предаде NOVA.

Притеснителна била и себестойността на проекта на българска територия.

„3 млрд. е доста голяма сума. Освен това има непотвърдена информация, че има смъртни случаи по време на строителството, че има неспазени процедури. Всичко това трябва да се провери дали е вярно. И ако е вярно, колко тежки са нарушенията”, заяви Асен Василев.

Енергийният министър: Проверката на „Балкански поток“ е заради джиповете на „Аркад“

В кулоарите на парламента вицепремиерът увери, че правителството ще осигури предвидимост на енергийния пазар. Той обяви, че се наблюдава увеличение на производството в България въпреки спрените доставки на природен газ.

Искането на България страната да бъде изключение, ако се наложи ембарго на руския петрол, вероятно ще получи подкрепа. „Имаме уверение, че България ще бъде взета предвид”, заяви Василев. По думите му още не е ясно кога ще бъдат предложени мерките.

Следващата седмица се очаква да бъде готов новият пакет от антикризисни мерки. Предстои и актуализация на бюджета през юни, каза още Василев.

Той отговори и на превозвачите, които поискаха намаление на акциза. „50% намаление няма да има. Това, което искат превозвачите, е неизпълнимо”, заяви вицепремиерът.

Той увери, че компенсациите за електроенергия ще продължат, докато бъдат приети новите мерки. Държавата продължава да търси и най-лесният вариант и за осигуряване на отстъпка при горивата.