"От името на нашето коалиционно правителство ви предавам управлението на страната. Противно на внушенията в общественото пространство, условия за апокалипсис в България няма. Няма заложени мини, клопки, подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от подготовката на честни предсрочни избори".

Това каза Кирил Петков при предаването на властта на служебния министър-председател Гълъб Донев, който ще оглави кабиент №100. 

„Вчера България подписа споразумение за оперативни договорености с Европейската комисия. Въпреки че българският План за възстановяване и устойчивост беше 24 приет, станахме 15-тата страна с оперативни договорености. Още тази седмица можете да изпратите фактура на стойност 2,6 милиарда лева“, каза още Кирил Петков. 

"Преди час дадохме клетва да спазваме Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа. Клетвата вече е в сила. Пожелавам ви характер, смелост и мъдрост за да отстоявате с всеки свой подпис и решение националния интерес на България. Запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората. Когато търсите решение на съществуващ проблем мислете за всеки човек, който трябва да се справи с него и ще разчита за съдействие от страна на държавата ни. Ще ви припомня, че държавата, за която обикновено се говори като за нещо извън нас, всъщност сме самите ние", каза Гълъб Донев по време на предаването на властта в Министерския съвет.

"И в тази зала ще повторя, че очаквам от всеки от вас работа на 100% и умни решения с мисъл за всеки български гражданин, умни решения, съобразени със законите. Умни и ефективни решения, които имат за цел подобряване на живота на хората, а не са поредните ефектни политически послания. Предстоят ни месеци, в които политическите страсти ще са нажежени. В тази ситуация служебното правителство има за задача да възстанови добрия тон и продуктивния диалог в обществените отношения. Все още имам надежда, че ще е възможно", допълни Донев. 

"Какво ни предстои след края на тази церемония. Запознаване в детайли с успехите, които наследяваме и това, което премиерът Петков изтъкна. Тук, разбира се, трябва да заложим като основен приоритет цената на природния газ, цените на горивата, високата инфлация, блокираните ремонти и поддръжката на пътища в страната, протеста на пътно-строителните фирми и много други. Но ще спра дотук. Пожелавам кураж и успех на всеки един от вас", каза Донев. Преди началото на церемонията Петков разпространи видеообръщение с равносметка за управлението на кабинета

"Първото, което искам да Ви кажа в този момент е, че условия за апокалипсис в България няма. Политици, лобисти и обикновени брокери се възползват от политическата нестабилност, за да Ви накарат да се страхувате за бъдещето. Не им позволявайте! Тяхната цел е да забравите кой превърна България в ограбена, смазана от корупция държава, най-бедната в Европейския съюз. Да снижите очакванията си. Да изоставите стремежа си към по-добър живот".

Това каза Кирил Петков в своето видеообръщение, разпространено малко преди да предаде щафетата на новия министър-председател на България Гълъб Донев, който ще оглавява четвъртото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев.  

Президентът официално представя служебния кабинет (ВИДЕО)

"Искат да забравите, че за 12 години крадяха Вашите пари, искат да забравите за пачките и кюлчетата, с които пълниха чекмеджетата си, искат да Ви излъжат, че имат магическа пръчка и могат да намалят цените на бензина, на газа, и спрат световната инфлация, искат да Ви излъжат, че могат да спрат войната и нейните последици, а реално искат да се върнат и да продължат да Ви крадат.

"Разбира се, има ги и тези нови месии, които обещават възраждане на база на омраза. Да излезем от Европейския съюз, да излезем от НАТО, да върнем България на три морета. Те за какви Ви мислят - за наивници! Подобни лъжливи тези се изговарят на килограм, а реално по действията ще ги познаете, когато гласуваха срещу правителството заедно с ДПС и ГЕРБ и бламираха антикорупционното законодателство", категоричен е Петков. 

"За троянския кон в правителството Слави Трифонов не искам даже да говоря, защото вярвам, че той е вече част от историята. Докато пееше за Македония, негови министри искаха поредните милиарди без контрол", обяснява Кирил Петков. 

"Не допускайте такива политици повече! Изисквайте повече! България може повече. За кратките 7 месеца видяхме как 2 милиарда могат да отидат за икономически мерки за всички хора, вместо за джобовете на двайсетина", казва Петков. 

Смяна на властта: Кабинетът „Петков” предава щафетата на служебното правителство

"Видяхме как бизнесът може да работи спокойно, когато институциите не се използват за бухалка, а са там за да помагат на бизнеса. Нека всеки бизнесмен се сети как само преди една година се страхуваше за успеха си. Дали НАП или БАБХ ще дойдат за рекета. Всички трябва да кажем - никога пак няма да допуснем шепа хора да ограбват нашите средства, нашите бизнеси, нашите инициативи, нашите мечти.

"Въпреки световната криза, с която съвпадна нашето седеммесечно управление, оставяме на служебния кабинет много стабилна основа. Тя се гради на енергийните мерки, които въведохме, за да имате спокойствие и предвидимост в следващите месеци", казва Петков и изброява свършеното от неговия кабинет:

• Отпуснахме помощи за отопление през зимата.

• Погрижихме се да не усетите ръста на цените на тока в Европа. Удължихме компенсациите и за бизнеса.

• За седем месеца извадихме България от енергийната клопка на предишното управление. Част от заробването с тежка зависимост от руския газ е наливането на 3 милиарда лева в „Балкански поток“ – тръбата, изградена с цената на десетки нарушения, от която не получаваме и една молекула газ.

• Дадохме възможност на служебното правителство да подсигури по-евтин втечнен газ до пролетта. С пускането на газовата връзка с Гърция, която построихме само за 7 месеца, още от края на септември можете да усетите съществено намаляване на цените.

• Наложи се да удължим мярката за намаляване на цената на литър гориво, която плащате на бензиностанциите. Защото единствената институция, която може да свали цените по пазарен път - регулаторът КЗК – отказва да разследва за картелни споразумения.

Радев насрочи изборите за Народно събрание

"Докато служебният кабинет подготвя организацията на честни избори, няма да се налага да гаси пожари в социалната система", категоричен е Петков и изброява още мерки за справяне с кризата:

• Защото за първи път извадихме пенсионерите над прага на бедността - с безпрецедентно увеличение на пенсиите.

• Осигурихме данъчни облекчения и помощи за семействата, за децата, за възрастните хора. Тази есен стотици училища и детски градини най-накрая ще бъдат ремонтирани.

• Увеличихме заплатите на медиците. За пациентите осигурихме много повече изследвания.

• Увеличихме заплатите на учителите.

• Отпуснахме допълнителни помощи за уязвимите групи.

Оставяме на служебното правителство излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв.

"Подсигурихме 13 милиарда от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, обвързани с приемането на антикорупционно законодателство и мерки", допълва Петков. 

"И като говорим за корупция, разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме по схеми за милиарди, източени от пътното строителство, от граничния контрол, от железопътния транспорт", твърди в своето видеообръщение той. 

"Десет години тези пари обогатяваха двайсетина избрани, вместо да отидат за детски болници, подкрепа за семействата, за Вас. Тази битка трябва да продължи", убеден е Петков. 

"Но за да я спечелим, прокуратурата трябва да отвори очи за видимите, тежки злоупотреби, нарушения и престъпления, извършвани години наред от приближените на предишната власт. Никой от Вас не заслужава избирателна справедливост и правосъдие, ако случайно се изпречи на пътя им. Затова е важно, че въпреки съпротивата на опозицията в парламента закрихме бухалката, наречена специализирано правосъдие. Важно е, че вече имаме механизъм за разследване на недосегаемия главен прокурор. Важно е, че Европейската прокуратура може да работи независимо в България. Това трябва да е само началото", категоричен е Петков. 

"През тези седем месеца управление често се спъвахме в собствените си грешки на растежа. Научихме си уроците за много кратко време", казва още той. 

"Правителството ни падна в парламента с помощта на група зависими депутати. Но по-важното е, че не падна пред Вас. Изпълнихме обещанията си, не погазихме принципите си в името на каузата България. Знаем, че имаме още много работа – и сме решени да я довършим!, завършва Петков. 

До осмият служебен кабинет в историята на България се стигна след поредната политическа криза, катализатор за която беше излизането на ИТН от четворната коалиция. Последва вот на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС, след който кабинетът "Петков" падна. Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена партия "Продължаваме Промяната", след което на ГЕРБ-СДС и на БСП, но кабинет не бе съставен.