На официална церемония в Гербовата зала в Президентството държавният глава Румен Радев официално представи назначеното от него служебно правителство с премиер Гълъб Донев, като очерта основните и отговорни задачи и приоритети, които стоят пред служебните министри през следващите 2 месеца на фона на кризи, конфликти в международен план, инфлация и предизвикателства със сигурността.

47-ото Народно събрание остава в историята. С указ на президента парламентът се разпуска от днес. Със същия документ са насрочени извънредни избори за 2 октомври, които трябва да бъдат подготвени именно от служебния кабинет.



ВИЖТЕ СЪСТАВА НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ

"Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три кабинета. Вие поемате отговорност за България в труден момент за страната ни - обществена умора от острото политическо представяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа", обърна се в началото на своето слово към служебния кабинет Радев.

"На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и по света, непрежението на Балканте се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се въвлича страната ни в конфликти", заяви той. 

Румен Радев
БГНЕС

По думите му служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два важни приоритета - сигурност на доставките и цена на енергоносителите. 

"В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения", допълни държавният глава. 

Гълъб Донев
БГНЕС

Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза, посочи още той и уточни, че тя настъпва постепенно с повишаването на цените и с разстройването на производствения и търговския цикъл в земеделието. 

"Важен приоритет пред вас е да осигурите ясен хоризонт при земеделските производители, продоволствена осигуреност на държавата и овладяване на ръста на цените", каза Радев. 

"Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за т.нар. строителство на АМ "Хемус", ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти", допълни той, очертавайки задачите им. 

"Трябва да разработите и липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост, а във вашия мандат ще трябва да се направи и последната крачка от членството на България в Шенгенското пространство. Ние не можем повече да си позволим да губим време и ресурси, както и рискът България да остане в периферията на ЕС", подчерта президентът. 

Румен Радев и Гълъб Донев
БГНЕС

Гълъб Донев обяви приоритетите на служебния кабинет

Той изтъкна, че все пак основната задача на служебния кабинет е организирането на честни и прозрачни избори. 

"Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза, без работещ парламент и в рамките на действащото в момента законодателство. Управлението на страната в кризисна ситуация и при големи обществени очаквания зизисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност. Затова и моят избор за министър-председател се спря върху Гълъб Донев", посочи президентът Румен Радев.