/ БГНЕС
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоя в декларация управляващата коалиция да обърне внимание на ценовата криза.

Декларацията от името на групата направи депутатът Тома Биков. По думите му ценовата криза не е вече криза само в сферата на енергетиката, а се разпростира във всички стопански сфери и целия обществен живот. Биков припомни, че за тази ценова криза от ГЕРБ-СДС многократно са алармирали и е била изпусната още през есента и времето, в което се е приемала актуализация на бюджета за миналата година.

"Тогава ние многократно повдигахме въпроса, че цените на тока летят стремглаво, че ще продължат да растат и в следващите седмици и въпреки това не получихме никакво разбиране от тогавашното управляващо мнозинство в 46-ото НС и от тогавашния министър на финансите Асен Василев", каза Биков. Той критикува Василев, че не е оставил никакви буфери в бюджета, които по думите му сега са можели да компенсират част от проблема.

"Ако бяха взети правилните мерки за компенсация на бизнеса, ние щяхме да спрем растежа на цените на останалите продукти", добави Биков, след което отбеляза, че инфлацията на най-необходимите стоки достига 20 на сто. Депутатът каза, че от това страдат хората, които консумират най-необходимите продукти - хората с ниски доходи, хората, които работят и вече се превръщат в работещи бедни.

Биков предупреди, че цели обществени системи са на път да блокират - училища, театри, болници, читалища, всякакъв тип институции, които не са промишлени предприятия, но плащат промишлен ток, църкви, джамии, всякакъв вид храмове, които не осъществяват стопанска дейност. "Тук изобщо не говорим за спрелите предприятия", посочи депутатът. Биков коментира, че се чували "много неадекватни анонси от типа "за мен инфлацията не е проблем" на финансовия министър Асен Василев.

"За всички нас и за всеки български гражданин инфлацията е огромен проблем", отбеляза Биков, обръщайки се към управляващото мнозинство. Той посочи, че анонсът, който се дава, че ще се води проинфлационна политика, ще продължат да наливат пари, и то с вземане на заеми, с което ще предизвикат вторична инфлационна вълна. Това за нас крайно необяснимо поведение, каза депутатът. "Още по-крайно необяснимо поведение е отказът на управляващото мнозинство да води какъвто и да било разговор по тази тема", заяви Биков и допълни, че този проблем е най-значимият за всеки български гражданин.

Той припомни, че от ПГ ГЕРБ-СДС са предложили определени решения, които могат да решат проблема. "Държавата трябва да направи всичко възможно, за да спаси хората", настоя депутатът. Правим го, защото вие не предлагате решения", каза Биков и допълни, че правителството не е предложило нито едно решение, което по някакъв начин да спре тази вълна. Той попита какъв е резултатът от работата на временната комисия за енергетиката и къде е докладът от работата. Биков коментира, че големият политически проблем е липсата на механизъм за вземане на решения.
БТА