"Подавайки оставка като еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, действах отговорно и лоялно към договорите за ЕС и конституционния ред на Република България. Спазих разпоредбите на договорите и на Кодекса за поведение на членовете на Европейската комисия", това написа във Фейсбук кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел.


Припомняме, че в понеделник председателят на ЕК  Урсула фон дер Лайен прие оставката на Мария Габриел като еврокомисар. По-рано през деня Габриел получи от президента Радев първия мандат за съставяне на правителство. 

Мария Габриел получи от президента първия мандат за съставяне на правителство

"Благодаря на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за съвместната работа и за лидерството", заяви Габриел в публикацията си. 

"За мен бе чест и отговорност да отговарям за този всеобхватен ресор. Стъпих на най-бързата писта, защото скоростният технологичен напредък задаваше темпото, от което не исках Европа да изостава", допълни Мария Габриел.