Футболни запалянковци протестираха в защита на бащата на Николета и Павел
Футболни запалянковци протестираха в защита на бащата на Николета и Павел / снимка: DarikNews, Надя Коцева
Футболни запалянковци протестират в защита на бащата на Николета и Павел
19984
Футболни запалянковци протестират в защита на бащата на Николета и Павел
  • Футболни запалянковци протестират в защита на бащата на Николета и Павел

Около 3000 фенове на футболен клуб "Левски" се събраха пред посолството на Полша в София в протест срещу случая с двете деца от Асеновград Николета и Павел. Близо 600 полицаи и жандармеристи с каски и щитове обградиха дипломатическата мисия. Околните улици бяха заградени от силите за борба с масовите безредици. На мястото бяха изпратени и бронирани камиони за разпръскване на групи с вода.  

Футболните фенове запалиха димки пред посолството, хвърлиха и бутилки към сградата. Протестът протече мирно, феновете не преминаха полицейските заграждения, разположени на 20-ина метра пред посолството.

Пред Дарик фенове заявиха, че за протеста са получили устно разрешение от Столичната дирекция на полицията, но няма информация дали протестът е официално разрешен от Столична община. 

Потресаващата семейна драма се разигра на 28 май в Асеновград. Майката - полякинята Барбара Василев, се опита да отведе децата си - 8-годишната Николета и 7-годишния Павел, от баща им. Родителите са разделени, но не са разведени. Нежеланието на децата да тръгнат с майка си заведе в квартала им полиция, съдия-изпълнител и представители на социалните служби. При насилственото отвеждане на децата се стигна до побой и в крайна сметка по-малкото дете избяга.

Павел и сестра му Ники живеят вече две години заедно с баща си в Асеновград, след като Тодор решава да се върне от Полша с децата. Тогава обаче Барбара подава жалба в полския съд, че децата й са отвлечени. В България се завежда дело за отвличането на децата по международната Хагска конвенция. Василев се оказа в капана на правораздаването, защото вече е осъден от Софийски градски съд за отвличане на собствените си деца. Присъдата е потвърдена и на последна инстанция, с дата 13 март 2009 година е издаден изпълнителен лист за незабавно връщане на децата обратно в Полша.