/ iStock/Getty Images
Единственото правилно решение за Европейския зелен пакт е това, което намира приемлив баланс между екологичните цели и защитата на българските национални интереси. Това гласи позиция, разпространена от евродепутатите от ГЕРБ/СДС.

"Свидетели сме отново на различно поведение в Брюксел и България от страна на БСП. В България БСП се представя за загрижена за българската икономика и за работните места, а в Брюксел гласува неприемливи текстове, които пряко могат да засегнат българския интерес", отбелязва се в позицията.

Борисов обсъди Европейския зелен пакт с шефовете на ЕП и ЕК

Според българските евродепутати Европейския зелен пакт съдържа неприемливи за страната ни предложения. Сред тях са:

1. Премахване на преките и косвени субсидии за изкопаемите горива още от тази година;

2. Свръхамбиции за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. без задълбочена оценка на въздействието, която да отчита социалните и икономическите реалности в България;

3. Не приемането на текст, подкрепящ ядрената енергетика като алтернатива на изкопаеми горива;

Какво представлява Европейският зелен пакт на Фон дер Лайен


"Водещ приоритет за нас е защитата на социално-икономическото развитие на страната, националната и регионална конкурентоспособност, както и енергийната сигурност. Не бихме могли да подкрепим предложения, които не отчитат националните специфики на България или имат социално непоносима цена", гласи още декларацията.

Евродепутатите от ГЕРБ/СДС очакват обявения от Европейската комисия „Зелен пакт“ да съдържа конкретни мерки и достатъчно финансиране (но не за сметка на европейските политики по сближаване и земеделие), с които да бъдат подпомогнати страни членки в техния стремеж да модернизират своите икономики, инвестират в технологиите на бъдещето и да подобрят своята конкурентоспособност.

"Имайки ясното съзнание, че тази резолюция е само началото на един дълъг законодателен процес, се надяваме в бъдеще да имаме обща позиция на българските евродепутати по тази изключително важна тема и с Европейския зелен пакт да не се злоупотребява за постигане на партийни цели в България", гласи още позицията.