/ БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в рамките на Световния икономически форум в Давос, съобщават от Правителствената информационна служба.  Във фокуса на разговора им са били водещите теми от дневния ред на форума, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и геополитически въпроси.

Борисов в Давос: Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС

Българският премиер изтъкна, че превръщането на ЕС до 2050 г. в първия в света неутрален по отношение на климата блок е голямо предизвикателство, но също така и чудесна възможност. „Преходът към климатична неутралност ще изисква по-големи инвестиции за постигането на целта, но това ще е ярък знак, че Европа поставя на първо място здравето на своите граждани и опазването на природата за бъдещите поколения“, посочи Борисов пред Урсула фон дер Лайен.

Правителствена информационна служба

Борисов се срещна с турския външен министър Чавушоглу (СНИМКИ/ВИДЕО)

В тази връзка двамата обсъдиха значимостта и ролята на новата стратегия на ЕК, известна като Европейски зелен пакт, за който се предвижда финансиране от около 1 трилион евро през следващото десетилетие. Пактът дава възможност така да се промени начинът ни на живот, че гражданите да живеят по-здравословно, а предприятията да станат още по-модерни и конкурентоспособни.

Грета Тунберг: Нищо не е направено за борба с климатичните промени

„Успехът на Европейския зелен пакт и на борбата с климатичните промени може да се осигури, ако тези инициативи бъдат подкрепени от всички държави, особено тези с високи парникови емисии. Необходимо е примерът на ЕС да бъде последван от нашите партньори и от основните играчи на международната сцена“, категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

Правителствена информационна служба

Темата за климата и новата многогодишна финансова рамка на ЕС бяха във фокуса на разговора на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Двамата откроиха възможностите, които създават новия политически цикъл в ЕС и съпътстващата го нова междуинституционална динамика. Борисов и Сасоли обсъдиха също укрепването на водещата роля на ЕС при търсенето на работещи решения по глобалните теми.

По-късно премиерът разговаря с президента на Полша Анджей Дуда, с който обсъди засилването на двустранните отношения на политическо и икономическо ниво, както и ключови теми от международния дневен ред. Акцент в разговора им е била европейската перспектива на страните от Западните Балкани, която е във фокуса на „Берлинския процес“.

Министър-председателят проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. „Наш общ приоритет е диверсификацията на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на енергийните доставки за Европа“, заяви българският министър-председател. Борисов и Алиев бяха единодушни, че съвместната работа на двете страни в сферата на енергетиката ще продължи, за да се гарантират доставките на природен газ за региона на ЕС на конкурентни цени.