/ Правителствена информационна служба
„България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС”.

Това отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на изказването си в панела „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“ в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Борисов се срещна с турския външен министър Чавушоглу (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пред участниците в дискусията българският премиер акцентира, че е изключително важно да се запази ролята на политиката на разширяване на ЕС като катализатор за осъществяване на ключови реформи в страните от региона. „Тези реформи са необходими както за модернизирането и развитието на Западните Балкани, така и за стабилността и просперитета на този стратегически важен за ЕС регион“, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Световният политически и бизнес елит се събира за 50-и път в Давос (СНИМКИ/ВИДЕО)

По думите му различните инициативи и формати на регионално сътрудничество в Югоизточна Европа взаимно се допълват в насърчаването на политическата, икономическата и социалната стабилност в региона. „Регионалното сътрудничество обаче не е алтернатива на европейската интеграция на Западните Балкани. Напротив - то следва да допринася за постигането на стратегическата цел за членството в ЕС на страните от региона“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

Председатели на парламенти от Западните Балкани идват на среща у нас

„България, съвместно с Република Северна Македония, от 1 януари 2020 г. домакинства Берлинския процес“, каза още в Давос министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че страната ни е поела този отговорен ангажимент като естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и извеждането на преден план на процеса на европейската интеграция на Западните Балкани в политическия дневен ред на Съюза.

Правителствена информационна служба

„Приоритетите на съвместното председателство на Берлинския процес са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование“, подчерта премиерът Борисов в Давос. Той уточни, че един от основните проекти, които следва да бъдат реализирани, е напредък в изграждането на трансевропейския Коридор № 8. Той има ключово значение за региона и ще представлява добър пример за свързаност на Западните Балкани със съседните държави членки на ЕС.

Борисов провери строителството на „Балкански поток“ от хеликоптер (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Дълбоко сме убедени, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС, тъй като без тях европейският проект е непълен. Хърватското председателство също планира организирането на Среща на върха ЕС-Западни Балкани и ще поддържа фокуса върху европейската перспектива на региона в дневния ред на ЕС“, акцентира Бойко Борисов.

В изказването си той очерта, че заедно с Берлинския процес в Югоизточна Европа съществуват и други утвърдени и значими формати на регионално сътрудничество като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и Съвета за регионално сътрудничество.

Темата за Западните Балкани Борисов обсъди и в няколкото срещи, които проведе в рамките на форума.

Правителствена информационна служба

Със словенския си колега Марян Шарец българският премиер разговаря за диалогът в рамките на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), който е основна политическа рамка на регионалното сътрудничество и важна регионална платформа за европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

Правителствена информационна служба

Бойко Борисов разговаря и с министъра на външните работи на Северна Македония Никола Димитров. Двамата са обсъдили съвместното предстоящо председателство на „Берлинския процес“ през 2020 година. Акцент в разговора им беше и положителното развитие на двустранните отношения след сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Премиерът Борисов изрази очакване, че работата на съвместната мултидисциплинарна комисия между двете държави ще продължи в конструктивен дух и няма да бъде повлияно от политическата конюнктура и напрегната предизборна обстановка в западната ни съседка. В рамките на срещата министър-председателят Бойко Борисов още веднъж потвърди подкрепата на България за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония.

Правителствена информационна служба

„Трябва да покажем, че на Балканите сме пораснали. Бъдещето на страните от Западните Балкани минава през европейската им интеграция“, заяви Борисов по време на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович и с президента на Косово Хашим Тачи. Тримата разговаряха след провеждането на панела, посветен на диалога за дипломацията на Западните Балкани в рамките на годишната среща на Световния икономически форум.

Ролята на Грузия като стратегически партньор на ЕС и важната ѝ роля в повишаване на сигурността на енергийните доставки, диверсификацията на маршрутите и източниците на доставки на газ за Европа и за България в частност. Това е обсъдил премиера на разговор с грузинския си колега Гиорги Гахария.

„Развитието на Южния газов коридор, включително разширяването на газопровода в Южен Кавказ на територията на Грузия, е наш общ приоритет с цел транспортиране на каспийските енергийни ресурси към западните пазари“, смята Борисов.