Бойко Борисов
Бойко Борисов / Правителствена информационна служба
Премиерът Бойко Борисов проведе среща турския външен министър Мевлют Чавушоглу в рамките на Световния икономически форум в Давос.
 

Среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в рамките на Световния икономически форум в Давос

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 20 януари 2020 г.
Още в началото на разговора двамата размениха поздрави. „Как да не съм добре, когато виждам моя брат, моят комшия“, отговори Чавушоглу на поздрава на българския премиер. „Ще дойдеш в София“, отвърна му Борисов. „След 10 дни, на 31 януари“, потвърди турският министър и после подкани колегата си: „Нека седнем“.

„На този миндер?“, попита Борисов, сочейки дивана и демонстрирайки познания на турски език.

В разговора между двамата Бойко Борисов поиска да знае как вървят разговорите на Берлинския процес, на които Чавушоглу е участвал наскоро.

Борисов пристигна в Швейцария за Световния икономически форум (СНИМКИ)

„Доста добре минаха разговорите. Меркел постигна много с това, че успя да ни събере там. Абсолютно всички, които участваха в разговорите в Берлин, бяха за това, че трябва да се спре с военните действия и да се остави оръжието настрана. Трябва да се водят политически разговори. Но това, което е общо опасение е, че като се спре огъня може и да не се спазят обещаният, които се поемат предварително“, обясни турският външен министър.

Световният политически и бизнес елит се събира за 50-и път в Давос (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той подчерта, че се планира и нова среща през февруари, но на ниво министри, за да бъде продължен диалогът.

„Чудесна работа сте свършили. С тези совалки на канцлера Меркел до Москва, това че присъстваха и президентите Путин и Ердоган, държавният секретар Помпео, Меркел-Макрон, аз съм оптимист“, отвърна от своя страна българският премиер.