/ iStock/Getty Images
Световният елит се събира в швейцарския планински курорт Давос за годишната среща на политическите лидери и водещите бизнесмени, представителите на научните среди и гражданското общество, съобщиха осведомителните агенции.
 
Световният икономически форум ще се проведе за юбилейния 50-и път между 21 и 24 януари. Основната тема за тазгодишното издание е устойчивото развитие.

Борисов пристигна в Швейцария за Световния икономически форум (СНИМКИ)

Ще се обсъждат и действия в отговор на климатичните промени и начини да се защити биоразнообразието, освобождаването от дългосрочните дългове, избягването на "технологична война", осигуряването на необходимите умения за един милиард души през идното десетилетие, както и подхода за уреждане на конфликтите в световните "горещи точки".
 
Тази година за втори пореден път във форума ще участва младата шведска екоактивистка Грета Тунберг, която се очаква да призове за незабавно спиране на инвестициите в изкопаемите горива.

Милиардерите в света имат повече пари от половината население на планетата

Участието на президента на САЩ Доналд Тръмп, който миналата година пропусна форума заради временното спиране на работата на федералните агенции, със сигурност също ще привлече внимание.
 
Първата среща е организирана в Давос през 1971 г. от германския икономист Клаус Шваб като начин европейският бизнес да постигне по-добро корпоративно управление. По-късно форумът се разширява и прераства в платформа за диалог, приема сегашното си име през 1987 година, а през 2015 г. е признат за международна институция.
БТА