/ ThinkStock/Getty Images
Хората, които живеят в страните от Западните Балкани губят средно по 1,3 години от живота си заради мръсен въздух. Общият брой на починалите преждевременно по тази причина достигат до 5000 човека годишно. Това заяви Майлинда Брегу, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС), цитиран от БГНЕС.

Затвориха училищата в Иран заради мръсния въздух

Информацията е публикувана в коментар, озаглавен „На климатичните промени им е необходима шенгенска виза”, съобщава МИА.
84 % от гражданите в региона възприемат климатичните промени като проблем, заяви Брегу, цитирайки проучване на Балкански барометър. 9 от 10 човека смятат, че замърсяването на въздуха е проблем на тяхната общност. В същото време 32 % говорят, че не са готови да използват екологични продукти.

В доклада се посочва, че с 13 % е намалял броят на компаниите, предприели конкретни мерки за екологично производство.

„Кислородна винетка“: Как Букурещ се бори с мръсния въздух? (ВИДЕО)

Брегу подчертава, че Сараево, Белград и Скопие са между десетте най-замърсени градове в света. През 2018 г. в този списък са попаднали 6 от градовете в Западните Балкани. Всичко това показва, че е време за незабавни действия в тази област по линия на регионалното сътрудничество.
БГНЕС