Букурещ въвежда мерки за борба с мръсния въздух след 1 януари 2020 г., съобщи NOVA.

Градът е бил проектиран, през 60-те години на миналия век, за 1,5 милиона жители и още по-малко автомобили. Сега, обаче, реалностите са други.

Площ от над 200 кв.км и 4 млн. жители, на които им трябва транспорт. Резултатът -  високи нива на фини прахови частици.

По улиците на Букурещ излизат над 1 млн. и половина автомобила. Повечето от тях са с екокатегория Евро 3, т.е. произведени са между 2000-2005 година. За тях ще важи т.нар. "кислородна винетка" още от 1 януари следващата година.

Мръсен въздух в София, Враца, Пловдив, Кюстендил и Ямбол

41-годишният румънец Мирча Симонеско е роден и живее в Букурещ. Той е женен и има две деца, но има и частен бизнес в румънската столица. Симеонско не одобрява идеята за „кислородна винетка”, въпреки че промените не го засягат пряко.

Според Мирча, в основата на проблема с мръсния въздух в Букурещ е в това, че един човек да има повече от един автомобил.

Властта в Букурещ е категорична, че от 1 януари в сила ще влезе "кислородна винетка". Засега за автомобили с и под екостандарт Евро 3, контролът ще бъде електронен и дистанционен.

А що се отнася до останалите източници на замърсяване въздуха – индустрията, заводи и прочее, то румънците са решили този проблем кардинално. Още след промените през 1989 година големите рафинерии и заводи са напуснали Букурещ и са ситуирани  в други големи градове, но това си е тяхно решение и национална политика на Румъния.
NOVA