/ БГНЕС
Иранските власти наредиха да бъдат затворени няколко училища в Техеран и в няколко други градове в страната днес заради опасно за здравето наднормено замърсяване на въздуха, предаде Франс прес.

Дебел сивкав облак обгръща Техеран от няколко дни, закривайки напълно планинската верига Алборз, която се издига край иранската столица. Вчера облакът смог се виждаше в долините на над 20 километра северно от града.

Безветрието задържа мръсния въздух (ВИДЕО)

Възможно е училищата да останат затворени и утре.

Властите призовават възрастните хора, децата и хората с дихателни затруднения да си стоят у дома. Не се препоръчват и спортните дейности.

Против мръсен въздух: Деца засаждат елхички в детски градини

Агенция Ирна съобщи, че освен в Техеран, днес са затворени училищата в провинция Алборз, както и в градовете Кум и Арак, в централната част на страната. Училищата в Техеран бяха затворени за няколко дни и през ноември заради атмосферното замърсяване.

По данни на общината концентрацията на фини прахови частици (PM2,5) днес по обяд е била 145 микрограма на кубичен метър в града за 24 часа, а в някои крайни квартали е достигала 165 микрограма на кубичен метър.

Според Световната здравна организация (СЗО) допустимият праг е 25 микрограма на кубичен метър за 24 часа.

Мръсен въздух и в Сидни, облаци вреден пушек покриха града

В усилията си да намалят замърсяването властите въвеждат ограничения за автомобилното движение в района на столицата с население от 8,5 милиона души. Движението на камиони е забранено в цялата провинция.

Всяка година през ноември и февруари атмосферното замърсяване достига пикови стойности в Техеран, който е разположен на надморска височина между 1400 и 1800 метра. Причината е в термичната инверсия - студеният въздух на височина пречи на замърсения и топъл въздух да се разсее.

Официални данни, публикувани в ирански медии сочат, че замърсяването предизвиква всяка година 30 000 смъртни случая в Иран.
БТА