/ БГНЕС
Председатели на парламенти от държави в Западните Балкани идват на среща у нас през първата половина на 2020 година. Новината обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която е и неин инициатор, заедно с българския еврокомисар Мария Габриел.

„Заедно с Мария Габриел ще направим тази среща, защото на нея също й предстои обиколка в страните от Западните Балкани. Мисля, че това е тема, която трябва да продължим и се надявам от тук нататък да продължим доброто сътрудничество между българския еврокомисар и българския парламент. Отбелязахаме и ролята на националните парламенти в ЕП и ЕК“, отбеляза Караянчева пред журналисти.

Мария Габриел: Мястото на Западните Балкани е в ЕС

От своя страна Мария Габриел благодари за топлото посрещане в българския законодателен орган и подчерта: „За мен е много важно, от името на ЕК, още веднъж да потвърдим колко ключова е ролята на националните парламенти в процеса на вземане на решения за целия ЕС.

Българският еврокомисар е категорична – в следващите две години предстоят много интензивни дебати за бъдещето на Европа.

Париж иска по-строг критерий за интеграция на Балканите в ЕС

„Мисля, че тук националните парламенти, като пряко избрани от гражданите, ще бъдат онзи силен глас, който ще ни позволи да модернизираме своите институции, но най-вече да защитим интересите на гражданите, така че техният дневен ред да бъде и дневенаред на институциите на национално и на европейско ниво“, отбеляза тя.

Хърватия поема разширяването на Европейския съюз

Мария Габриел припомни, че темата за евроинтеграцията на Западните Балкани бе повдигнати именно по време на Българското председателство на Съвета на Европа и вече две години стои високо в дневния ред на Стария континент. „Този принос не бива да бъде смятан за даденост. За това всички, уверени в регионалната лидерска роля на България за този регион, се радвам, че обсъждаме и реализираме следващи инициативи“, допълни още тя.