/ БГНЕС
Лидерите на 28-те държави от ЕС сядат на масата за преговори със страните, които имат желание да станат част от Съюза. Преди срещата някои от евролидерите направиха първи коментари.

среща ЕС Западни Балкани
БГНЕС

Борисов: Всички разбират колко са важни Западните Балкани

"Доброто на Западните Балкани гарантира мир и сигурност за всички нас. Бойко Борисов е инвестирал много работа в тази тема”. Това каза германският канцлер Ангела Меркел минути преди началото на срещата на върха в София, съобщава NOVA. Меркел благодари на премиера за „чудесната организация” на събитието. Тя потвърди, че на среднощна среща са били обсъдени исканията на българските превозвачи по отношение на новите правила, станали популярни като закона „Макрон”. „Чухме проблемите на българската страна. Ще продължим да поддържаме диалога, защото целта е да постигнем добра ситуация за вашите шофьори”, заяви Меркел.

среща ЕС Западни Балкани
БГНЕС

Прегръдки и целувки: Вижте как Борисов посрещна лидерите на ЕС (СНИМКИ/ВИДЕО)

Франция подкрепя движението на балканските държави в Европейския съюз, но при условие че всички те проведат необходимите реформи, заяви френският президент Еманюел Макрон.  „Подкрепям движението на Балканите към Европа и тяхното присъединяване като бъдещи членове на ЕС. Но смятам, че трябва с голяма предпазливост и твърдост да се отнасяме към процеса на разширяването. Трябва да помагаме на страните, които се реформират и вървят към Европа. Това е наш стратегически избор“, каза стопанинът на Елисейския дворец. „Но преди да бъдат завършени необходимите реформи не трябва да бързаме с разширяването. Това няма да е от полза нито на Европейския съюз, нито на страните-кандидатки“, подчерта Макрон, цитиран от ТАСС.

среща ЕС Западни Балкани
БГНЕС

Междувременно председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че трябва да се работи за стабилността на региона на Западните Балкани. Той коментира, че има много кандидати за членство в ЕС от региона и отбеляза, че има проблеми с тероризма, миграцията.

Стабилността на Балканите е стабилност и за ЕС
, заяви председателят на Европейския парламент Антония Таяни на пресконференция днес в НДК.Той посочи, че този регион е европейски и отбеляза, че политиката за Западните Балкани е много важна за ЕС. Основната точка е растежът на този регион, коментира Таяни. Той е предложил пакет от 10 милиарда евро за европейски инвестиции в региона - инфраструктура и дигитална мрежа. Напълно подкрепям действията на комисаря Габриел за роуминга и дигиталната политика в този регион, отбеляза още Антонио Таяни. Той добави, че ЕП е силно ангажиран. Таяни каза, че се е срещнал със сръбския президент Вучич и изрази съгласие с предложението на ЕК за възможно членство на Сърбия и Черна гора до края на 2025 г. Същевременно председателят на ЕП напомни, че трябва да се уважават европейските правила и да се работи усилено през следващите години.

Какви са очакванията към срещата ЕС - Западни Балкани?

Австрийският канцлер Себастиан Курц
БГНЕС

„Ако няма европейска перспектива на Балканите, влиянието на Турция ще се засилва и това ще доведе до много проблеми”. Това каза австрийският канцлер Себастиан Курц преди началото на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София. Курц бе категоричен, че страната му подкрепя идеята за разширяване на Европейския съюз.

среща ЕС Западни Балкани
БГНЕС


Британският министър-председател Тереза Мей потвърдила пред премиера Бойко Борисов, че темата Балкани няма да слезе от дневния ред на Великобритания. На среща двамата обсъдили подкрепата на европейските държави за свързаността в региона, сътрудничеството в областта на сигурността и противодействието на тероризма, съобщиха от пресслужбата на МС.
 
Вижте още снимки от топлото посрещане на лидерите на ЕС и Западните Балкани

Великобритания разбира важността на Западните Балкани и приветства извеждането на въпроса за свързаността във фокуса на усилията на европейските държави, казала Тереза Мей. Тя подчертала ролята на премиера Борисов и на Българското председателство за фокусирането на вниманието на ЕС върху обвързаността между развитието на региона и стабилността в Европа. Британският премиер посочила, че независимо от Брекзит, ангажираността на Лондон към страните от Западните Балкани ще остане и ще продължат усилията за надграждане на постигнатото. През следващия месец британската столица ще приеме лидерите на държавите от Берлинския процес, за да се обсъдят различни аспекти на сигурността, изтъкнала Мей.

За нас стабилността и сигурността на Балканите е много важна тема. Като работим съвместно ще постигнем много повече и организирането на тези две събития на високо равнище - в София и Лондон, показва, че сме способни да го правим, казала Тереза Мей.
 
Премиерът Борисов посочил, че като страна от региона и в същото време част от Европейския съюз, България ще продължи да подпомага развитието на държавите от Западните Балкани и установяването на добросъседски отношения между тях. Това е правилният път и Вашата ангажираност по темата, както и позициите на колегите от Европейския съвет ми дават повече увереност, че ще успеем да направим процеса необратим, казал министър-председателят.

среща ЕС Западни Балкани
БГНЕС

По време на двустранната среща било отбелязано и отличното сътрудничество между България и Обединеното кралство в сферата на сигурността.
 
Очевидно напускаме ЕС, но не и Европа. Ще работим за сигурността на цяла Европа. Това е една от областите, в които ние държим да запазим и развиваме сътрудничеството с партньорите ни, казала британският премиер. Тя благодарила за личната ангажираност на министър-председателя Борисов за отличните двустранни отношения в тази област.
 
Премиерът Борисов посочил, че съвместната работа трябва да продължи, особено в противодействието на тероризма и организираната престъпност. Не мисля, че някой в Европа се съмнява, че трябва да бъдем още по-сплотени с Великобритания в това отношение, коментирал българският премиер.
 
Борисов посочил също, че ЕС трябва да обърне по-голямо внимание на охраната на външните граници. По думите му, с повече политическа воля може да се постигне много по-голяма ефективност на огромните средства, които се отделят за справяне с миграционния проблем, и да има безспорни резултати, които да се почувстват от европейските граждани.


Четете тук всички новини за историческата среща ЕС – Западни Балкани
 
БТА, nova.bg