/ БГНЕС
София е домакин на срещата на върха „ЕС –Западни Балкани”  - най-голямото събитие в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Лидерската среща е посветена на европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани – основен приоритет на българското председателство.

Европейските лидери у нас - с какви заявки пристигнаха?
 
Срещата на върха, посветена на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани  - Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Република Македония, Албания и Косово, е първата по рода си от 15 години насам.
 
Тя събира държавните и правителствените ръководители на страните членки от Европейския съюз и техните колеги  от региона на Западните Балкани. Сред гостите са президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей.

Премиерът Борисов ще е домакин на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани
 
Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Ще присъстват също председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, върховният представител за външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан.
 
Темата на срещата е „Свързаност“ – по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други. 

Препятствия пред евроинтеграцията на Сърбия и Македония
 
Освен свързаността и европейската перспектива за страните от Западните Балкани се очаква по време на срещата да бъдат обсъдени и други теми като  опасността за иранското ядрено споразумение и насилието между израелци и палестинци, промяната на пакет "Мобилност", за която настояват от българския транспортен бранш.  
 
До последно нямаше яснота дали представителите на Испания, Гърция, Кипър, Румъния и Словакия - петте държави членки на ЕС, непризнали Косово за независима ще присъстват на срещата.

Борисов: Ако на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне
 
Испанският премиер Мариано Рахой се срещна с българския премиер и участва в срещата на лидерите на Европейската народна партия вчера, но категорично отказа да седне на една маса с представители на Косово и няма да присъства на днешната среща във формат „ЕС Западни Балкани”, на която ще бъде подписан и заключителният документ. През април Рахой заяви, че Испания ще наложи вето на декларацията от срещата. Очаква се обаче документът да бъде подписан от постоянния представител на Испания в ЕС.

Четете тук всички новини за историческата среща ЕС – Западни Балкани