Европейските лидери пристигат в София за работна среща по темата Западни Балкани. Сред гостите са президентът на Фанция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол, председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Очаква се по време на срещата за Западните Балкани да бъдат обсъдени и други важни акценти за Европейския съюз.

Доналд Туск и Бойко Борисов
БГНЕС

"В новата глобална игра Европа ще бъде или един от основните играчи, или пионка. За да бъде субект, а не обект на глобалната политика, Европа трябва да бъде икономически, политически и военно обединена, както никога досега". Това посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в изявление пред журналисти в НДК преди утрешната Среща на върха ЕС-Западни Балкани.
 
Или сме заедно, или няма въобще да ни има, заяви Туск.
 
Той информира, че неформалната вечеря днес ще започне с обсъждане на иновациите и дигиталната икономика. Европа изостава от основните икономики от гледна точка на иновациите, иновациите влияят върху нашия живот, създавайки и надежди, но и повдигайки етически въпроси, коментира той. Според него Европа има нужда да участва активно в тази трансформация. Той посочи, че тази вечер ще зададе два въпроса на лидерите на ЕС - какво искат да правят на европейско ниво, за да създадат съвременни иновации, и как искат ЕС да стане основен играч в обработването на големите данни.

Доналд Туск и Бойко Борисов
БГНЕС

Туск отбеляза още, че предвид обявеното оттегляне на САЩ от споразумението с Иран имаме нужда от обединен европейски фронт. Искам лидерите да препотвърдят, че ЕС се придържа към сделката, докато Иран се придържа към нея, коментира той. Сделката е добра за европейската глобална сигурност, която е причината да я подкрепим, посочи той.
 
Друга тема тази вечер ще е търговията. САЩ и ЕС са приятели и партньори и тарифите на САЩ не могат да бъдат оправдани въз основа на националната сигурност, посочи Туск по повод на митата за алуминий и стомана. Абсурдно е дори да се каже, че ЕС може да е заплаха за САЩ, допълни той.

Доналд Туск и Бойко Борисов
БГНЕС

Разглеждайки последните решения на президента Тръмп, някой дори може да си помисли - с такива приятели, на кой му трябват врагове, коментира още Туск. Честно казано, Европа трябва да бъде благодарна на президента Тръмп, защото благодарение на него се отървахме от всички илюзии, той ни накара да осъзнаем, че ако имаме нужда от помощ, ще я намерим тази ръка накрая на собствената си длан. Имаме достатъчно потенциал, това, от което имаме нужда, е по-голяма политическа обединеност, заяви той. Няма нито една обективна причина Европа да има комплекси, да си европеец е голяма причина да си горд, имаме правото и задължението да държим главите си високо изправени, коментира Туск.
 
Туск отбеляза още, че утре ще бъде срещата с партньорите от Западните Балкани за първи път от 15 години. Това ще бъде възможност и за двете страни да препотвърдят, че европейската перспектива остава, че Западните Балкани имат геостратегически шанс, коментира той. Искаме да демонстрираме, че ни е грижа за социално-икономическото развитие в региона тук и сега, посочи Туск. Надявам се да доближим нашите приятели от Западните Балкани по-близо до ЕС, допълни той.

Антонио Таяни и Бойко Борисов
БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.
 
Борисов: Ако на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне

Борисов посочи, че присъствието на Таяни е голямо уважение както за България, така и за страните, които ще са във фокуса на обсъжданията от европейските лидери днес и утре. Той каза, че разчита на подкрепата на Европейския парламент темата за развитието на страните от региона да остане сред приоритетните политики и след края на Българското председателство на Съвета на ЕС.
 
Председателят на ЕП поздрави българския премиер за успешното провеждане на председателството и приветства работата на България за фокусиране на вниманието върху Западните Балкани.
 
Антонио Таяни потвърди ангажимента на парламента да подкрепя европейската перспектива на държавите, да насърчава диалога между тях и провеждането на необходимите реформи.

Жозеф Дол и Бойко Борисов
БГНЕС

Балканите винаги са били приоритет за ЕНП. Трябва да работим в този регион за бъдещите поколения. Това каза в резиденция Бояна от своя страна председателят на Европейската народна партия /ЕНП/ Жозеф Дол преди срещата на лидерите на ЕНП в навечерието на срещата Европейски съюз - Западни Балкани.
 
Отговорността за това, което става на Балканите, е отговорност и на Европа, смята Жозеф Дол. Балканите са в границите на Европа, имаме обща история, общ географски район и в общ интерес е това да е един сигурен и проспериращ регион, подчерта той.
 
Трябва да се борим с корупцията, подчерта председателят на ЕНП. България и нейният министър-председател могат да ни помогнат, защото никой не познава положението и проблемите, които съществуват, по-добре от него, отбеляза Жозеф Дол. Трябва да приветстваме свършеното от Бойко Борисов, посочи той и допълни, че българският премиер трябва да запознае лидерите на партии в ЕНП с различните влияния в региона.
 
Помогнете ни да възстановим демократично-правовия ред и справедливостта в този регион в името на младите хора, заяви Жозеф Дол. Трябва да сме сигурни, че младите хора ще останат тук на Балканите за в бъдеще, подчерта той. За това трябва да работим, скъпи приятелю, обърна се Дол към Борисов. Това не е лесна задача, но е задача, в която трябва да успеем, това е нашата цел, допълни той.

Заради Срещата на върха между Европейския съюз и Западните Балкани движението в столицата е силно затруднено. На редица места са се образували километрични задръствания. Закъснения има и на градския транспорт. От Столична община призоваха при възможност на 16 и 17 май шофьорите да оставят своите автомобили.