/ Thinkstock/Getty Images
Процесът на евроинтеграция на Западните Балкани няма да стане бързо, категоричен е бившият премиер на Сърбия Зарко Корач
Спорът с Гърция за името на Македония и конфликтът Белград - Прищина, които са най-сериозните препятствия за евроинтеграцията на Република Македония и Сърбия няма да намерят решение по време на срещата ЕС - Западни Балкани в София. Възможно е да има сближаване на позиции, но не повече. Това мнение изразиха пред Дарик бившият премиер на Сърбия проф. Зарко Корич и бившият министър-председател на Република Македония Владо Бучковски.

За името Горна Македония има най-голямо сближаване в позициите с Гърция, но двете страни спорят дали новото име да бъде само за международна или и за вътрешнополитическа употреба. "Това е проблем, към който обществото в Македония е особено чувствително", коментира Бучковски.

"Освен неразрешения конфликт между Белград и Прищина, Сърбия има и нов проблем - обявеният от страната военен неутралитет и сътрудничеството с Русия", посочи Корич. Той добави, че този малък засега проблем може да се превърне в значителен.

Европейските лидери у нас - с какви заявки пристигнаха?

На лидерската среща ЕС - Западни Балкани в София ще се обсъждат теми в широк обхват - от ядреното споразумение с Иран до европейските перспективи на държавите от Западните Балкани. София ще бъде домакин и на двустранна среща между премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, към която има очаквания, че може да бъде направена сериозна крачка за решаването на спора за името на бившата югославска република.

Според бившия премиер на Република Македония Владо Бучковски обаче тя няма да доведе до конкретно решение. "Не очаквам Ципрас и Заев да завършат разговорите, но вероятно до няколко седмици може пак да се срещнат и да си подадат ръка", коментира той.

Напредък в спора за името има, но съществува нов проблем, по който засега Гърция и Република Македония не могат да постигнат съгласие. "Процесът на евроинтеграция на Западните Балкани няма да стане бързо", категоричен е бившият премиер на Сърбия Зарко Корач. "Влияние на този процес оказват също и процесите в самия Европейски съюз като Брекзит", коментира той.

Борисов: Ако на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне

Освен неразрешения конфликт с Косово, Сърбия има и друг проблем - декларираната военна неутралност и сътрудничеството с Русия. "За Сърбия целият процес на евроинтеграция зависи от решаването на косовския проблем. В подобно положение на Балканите е и Македония, която пък има проблем с Гърция за името си. Другите страни също имат проблеми относно евроинтеграцията си, но не толкова сериозни и големи", коментира Корач.

"По диалога Прищина - Белград засега няма никакви решения. Направени са малки стъпки, незначителни. Докато не реши отношенията си с Прищина, Сърбия няма никакви шансове да завърши процеса на своята евроинтеграция", отбеляза той.

"За Сърбия се появи и друг проблем. Това е една декларация за военен неутралитет. Преди това не беше проблем. Австрия не е в НАТО, Швеция не е в НАТО. Сега се оказва проблем, че Сърбия поддържа контакти с Москва, купува руско въоръжение. Започват въпроси, критики - защо Сърбия не е в НАТО. Ето България, Румъния са в НАТО", поясни още Зоран Корач.

С какво ще гощават евролидерите в София? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Военният неутралитет на Сърбия и добрите й отношения с Русия, с която Европейският съюз е в обтегнати отношения са проблем, който сега е малък, но може да порасне и да бъде пречка за евроинтеграцията на страната, посочи още Зарко Корач.