Премиерът Борисов ще е домакин на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани

/ БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов ще е домакин на Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани. Форумът ще се проведе днес в НДК, съобщиха от правителствената пресслужба.
 
Това ще бъде най-голямото събитие в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и на неговия основен приоритет - европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани.
 

Бойко Борисов Доналд Туск
БГНЕС


Премиерът Борисов официално ще посрещне държавните и правителствените ръководители, участващи в срещата. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще ръководи Срещата на върха, ще представлява Европейския съюз заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Във форума ще участват също върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.
 

Бойко Борисов Антонио Таяни
БГНЕС


Основна тема на разговорите ще бъде свързаността - по отношение на транспорт, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и др. Целта е да бъдат подобрени връзките както между Западните Балкани и ЕС, така и между страните от региона.

След приключване на пленарните сесии Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция.
 

Бойко Борисов Жозеф Дол
БГНЕС


В НДК ще се проведе Световен икономически форум (Давоски форум) с тема "Стратегически диалог за Западните Балкани". В него ще вземат участие и президентът на Световния икономически форум Бьорге Бренде, ръководителят на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти и изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Ще бъдат представени ангажиментите на финансовите институции към проектите на Балканите.
 
Планирана е и двустранна среща на министър-председателя Бойко Борисов с премиера на Обединеното кралство Тереза Мей.