/ iStock/Getty Images
Франция е предложила нов подход от страна на Европейския съюз, основан на политическата мъдрост и по-сурови критерии за членството на страните от Западните Балкани, включително за Косово, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.

Файненшъл таймс: Макрон предупреди да не се бърза с разширяването на ЕС

От редакцията твърдят, че разполагат с копие на неофициален документ, който включва четири критерия за отваряне на европейската перспектива на Западните Балкани. Преразглеждането на подхода е оправдан с факта, че реформите, предприети от балканските страни, са били твърде бавно реализирани.

Борисов: Всички разбират колко са важни Западните Балкани

Документът на пет страници предвижда наказателни мерки и дори пълно спиране на преговорите в случаите, в които страна-кандидат напълно или частично не изпълни задълженията си. В текста не се предвижда никакъв график за това кога Западните Балкани може да се присъединят към европейското семейство.

Евролидери на Среща на върха ЕС-Западни Балкани с коментари

Въз основа на насоките в документа, Париж призова съответните институции да определят новия път на отношенията между ЕС и Западните Балкани до януари 2020 г.

Кореспондентът на вестника в Брюксел Августин Пальокай коментира документа в становище. Според него на целта на Франция е да забави процеса на разширяване. „С това предложение Франция хвърли топката към новата Европейска комисия… Въпреки че няма основни промени в предложението, идеята на Франция е допълнително да забави и без това мудния процес на разширяване“, твърди Пальокай.