/ iStock/Getty Images
Разширяването на Европейския съюз се поема от Хърватия. Балканска страна ще продължи започнатото от България, която през последните 2 години положи много усилия за връщането на Балканите в дневния ред на Обeдинена Европа.

Хърватският евродепутат Дубравка Шуица от Европейската народна партия (ЕНП) вероятно ще бъде номинирана за еврокомисар по разширяването в ръководената от Урсула фон дер Лейен ЕК, съобщиха дипломатически източници от Брюксел.

Дубравка Шуица беше предложена за един от 27 еврокомисари през август, а Фон дер Лайен се очаква да обяви имената на номинираните във вторник. Ако бъдат одобрени от Европейския парламент, новите комисари ще започнат мандата си на 1 ноември. Шуица е член на Хърватския демократичен съюз (ХДС) от 1990 г., а от 2001 до 2009 г. е кмет на Дубровник. Тя е член на Европейския парламент от 2013 г., а през 2019 г. е избрана за вицепрезидент на Европейската народна партия.

България с ресор "Образование и култура" в новата Европейска комисия?

Тя се обяви в подкрепа на членството в Западните Балкани в ЕС и в частност подкрепя Босна и Херцеговина. Все пак евродепутатът многократно е посочвала, че е нереалистично да очакваме Сърбия да стане член на ЕС до 2025 г.

През лятото европейски медии съобщиха, че и Словения, и Унгария се интересуват от портфолиото на политиките за разширяване и съседство, което в момента е ресор на Йоханес Хан.

Голяма роля за съживяването на процеса на разширяване на Европейския съюз по посока на Западните Балкани изигра България и нейното председателство в Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това се признава от всички отговорни европейски фактори, включително многократно се е заявявало от водещата страна Германия и нейния канцлер Ангела Меркел.
 


По време на българското председателство през май 2018 г. беше организирана първа от много години среща на върха ЕС-Западни Балкани. София винаги е била ревностен защитник на страните от региона, особена на Македония, на която помага много активно през последните две години за нейната интеграция в НАТО и ЕС.

В бъдещата Еврокомисия нашата страна най-вероятно ще получи ресор „Образование и наука“, който ще бъде поверен на Мария Габриел, която досега беше еврокомисар за дигитализацията.
БГНЕС