ЕС
ЕС
ЕС трябва да води „стратегическа политика на разширяване, включително в Западните Балкани. Такава позиция изрази бъдещата председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен на форум, организиран от Фонда Конрад Аденауер. „Ако ние, европейците, не предоставим перспективи на Западните Балкани, другите ще запълнят тази празнина, било Китай или Русия, Турция или Саудитска Арабия”, заяви тя, цитирана от БГНЕС.

Европа трябва да се научи да говори с езика на силата, включително в сферата на безопасността, изтъкна още тя. „Първо, това означава засилване на собствените мускули – там, където ние дълго време можехме да разчитаме на други, например в политиката по сигурността”, заяви Лайен, цитирана от DPA. Тя призова Запада да залага на НАТО като гарант за безопасността на Европа.

„Второ, целенасочено да се насочват наличните сили там, където става дума за европейски интереси”, продължи тя. Като пример тя посочи търговската политика. „Ние може да влияем на условия, с които правим бизнеса”, смята Лайен.

ЕС постигна споразумение за подсилването на охраната на външните граници

Тя добави, че това вече се случва ЕС, който се радва на всяка чуждестранна компания, участваща в търговете за строителство аутобани или електромрежи. "Но в бъдеще ние трябва по-внимателно да следим тези компании да се придържат към нашите стандарти”, смята тя.

Фон дер Лайен твърди, че „днес Европа е по-привлекателна, отколкото се смята в нея самата. „Но ние имаме нещо, което е неоценимо – правота държава, свободата, демокрацията, откритост на плановете как да живее – това, което не намират младите хора в Китай или Русия”, каза тя.

Урсула фон дер Лайен смята също, че Русия се опитва да запълни вакуума, който остават САЩ след себе си. Такава позиция тя изрази днес на форум, организиран от Фонда Конрад Аденауер. „Днес ние трябва да признаем, че нашето самодоволство е било наивно: аз мисля за Русия. Прилагайки сила, Кремъл променя установени граници и се опитва да запълни всеки един вакуум, който САЩ остават след себе си”, твърди фон дер Лайен, цитирана от агенция tass.ru. Според нея за защита на интересите на Европа „меката сила вече не е достатъчна”.
Агенцията припомня, че Фон дер Лайен неведнъж е прибягвала до нападки срещу Русия и е призовавала политиката към Москва да се гради от позиция на силата.