Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че моделът на изкопаемите горива е отживелица. Тя каза това в кратко изявление в Берлемон, по време на което представи Европейския зелен пакт.

„Убедена съм, че старият модел на растеж, който се базира на изкопаеми горива и замърсяване, е отживелица и е несъвместим с нашата планета. Европейският Зелен пакт е нашата нова стратегия за растеж. Това е стратегия за растеж, която дава повече, отколкото взема“.

Фон дер Лайен подчерта, че за най-уязвимите сектори и региони ще бъде създаден справедлив преходен механизъм. Амбицията на Комисията е той да набере 100 млрд. евро.

Целта на пакта е да превърне Европа в „климатично неутрален“ до 2050 г.  

Агенция Ройтерс представя основните положения от него.

Амбициозни цели за 2030 г.

Фон дер Лайен иска ЕС да намали въглеродните емисии с поне 50% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., при положение, че настоящата цел е 40 на сто. Тя може да я увеличи до 55%.

Еколобисти настояват за още по-амбициозните 60 или 70 процента до 2030 г., но критици заявяват, че нейните планове може осакатят европейските индустрии.

Климатичен закон

В момента има почти единодушна подкрепа сред страните членки ЕС да стане климатично неутрален – да не отделя парникови газове в атмосферата отвъд това, което може да бъде абсорбирано – до 2050 г.

Фон дер Лайен е обещала да представи първия Европейски климатичен закон до март 2020 г.

Нови данъци

Комисията започва да работи незабавно над въглероден данък за замърсяващите чуждестранни фирми в опит да предпази бизнеса в ЕС, който да продължи да се стреми да бъде „еко“.

Фон дер Лайен казва, че новият данък, който ще бъде въведен през 2021 г., ще се съобрази с правилата на Световната търговска организация.

Тя ще реформира и системата на ЕС за търговия с емисии, която облага с данък индустрии, така че да бъдат включени мореплаването, авиацията, трафика и строителният сектор.

Преходен фонд

Няколко от 28-те страни членки, предимно от Източна Европа, искат финансова помощ за преход от фосилни горива. Отговорът на ЕК е „справедлив преходен фонд“.

Неговият размер ще зависи от изхода на преговорите за многогодишната финансова рамка (2021-2027 г.) и от кохезионните фондове на блока, но се очаква да бъде поне 35 млрд. евро плюс десетки милиарди допълнително субсидиране от други източници като Европейската инвестиционна банка. Самият фонд има за цел "да улесни" инвестиции в размер на 100 млрд. евро за преход от изкопаеми горива към по-зелена енергия.

Фондът ще позволи на зависимите от фосилни горива региони да финансират своя преход към чисти индустрии и енергийни източници и да преквалифицират работници за високотехнологични устойчиви индустрии.

Земеделие и биоразнообразие

Фон дер Лайен обеща да освежи земеделието с политики като „От фермата до масата“, насочени към помощ за фермерите да произвеждат храна по по-устойчиви начини.

Зеленият пакт ще включи и стратегия за биоразнообразие за идните 10 години, като ЕС иска да има водеща роля на срещата на ООН за биоразнообразието през 2020 г. 
БНР