"Ако България бъде обект на агресия, което е много малко вероятно, всички български военни ще защитят суверенитета и териториалната цялост, независимо откого идва заплахата. Агресивните действия на Русия са заплаха и за България, те произтичат от плановете им за дестабилизация в региона". Това заяви в "Денят на живо" бившият министър на отбраната (2014 г.) Велизар Шаламанов.

Според него днес е много хубав ден за българската армия и отбрана, защото премиерът се ангажира с програма за превъоръжаване.

"Важно е парите, заделяни за отбраната, да не бъдат разходвани по проста бюджетна процедура, а да има възможност за многогодишно фокусирано разходване", коментира той и уточни, че е почти на 100% сигурен, че предложението да бъде прекратено сътрудничеството със САЩ в областта на отбраната ще бъде отхвърлено.

Напрежението Русия-НАТО: Извънредно изслушване на властта в парламента (ВИДЕО)

"Почти всички бойни способности, които има българската армия, са резултат на американска военна помощ", подчерта той.

Шаламанов смята, че премиерът е демонстрирал лидерство. "Това, кеото се случи вчера и днес ще ни донесе позитиви, поставя България на много високо ниво", каза още той.

По думите му, е необходимо внедряване на иновации в армията. "Няма да се работи на парче с предложения за инвестиционен разход. Ще има балансирана програма", посочи той.

Министър Янев: Нито един български войник няма да участва в конфликт в Украйна без решение на НС или Министерски съвет

Относно новият батальон, той разясни, че ще е концентрирана работеща техника от брониращи машини и огневи средства. "Това е по силите на българската армия и е важно в кратки срокове да бъде изграден такъв батальон и да бъде сертифициран в рамките на НАТО", сподели Шаламанов. И допълни, че всяко действие, свързано със смущаване на икономическите дейности около нас, е против националния ни интерес. Той припомни, че до часове ще има предложение от НАТО и САЩ за деескалация на напрежението в Украйна.