Предвижда се у нас да има българска батальонна бойна група, посочи министърът на отбраната
Няма непосредствена опасност, не предстоят военни действия или конфликт на българска територия или в непосредствена близост, в които се предвижда да участват български военнослужещи. Предвижда се у нас да има българска батальонна бойна група, това посочи министърът на отбраната Стефан Янев на извънредното заседание на парламента, на което депутатите изслушаха министър-председателя, министрите на отбраната и на външните работи, ръководителите на спецслужбите, във връзка с конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО-Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите.

Янев обясни, че в момента се обсъждат мерки, които да приличат на "засиленото предно присъствие" в балтийските държави и Полша, като подобен тип мерки да бъдат приложени и в държавите от Югоизточния фланг на НАТО - България, Румъния, Словакия и Унгария. Част от тях предвиждат и възможността за разполагане на т.нар. сухопътен елемент, или бойна група. Според терминологията на НАТО има три вида държави, които могат да участват в такава група. Това са рамкова държава, държава домакин и държави, които дават своя принос, обясни Стефан Янев.

„В анализ на възможностите и способностите ни, и това, че България не желае да бъде консуматор на сигурност, а да бъде равноправен и пълноценен член на НАТО, ние потърсихме най-добрата опция, тези опции бяха обсъждани на редица съвети и днешното решение на Министерския съвет показва мисленето ни в тази посока“, заяви Янев.

Напрежението Русия-НАТО: Извънредно изслушване на властта в парламента (НА ЖИВО)

Според него дилемата е била политическо решение, с което да се каже "крайно време е НАТО да дойде и да ни пази", което би означавало, че продължаваме да неглижираме развитието на собствените си военни способности или да "обърнем словореда" и да кажем - "да, съгласни сме да направим такава бойна група, но тя ще бъде българска".

„България е рамковата държава, България е държавата домакин, което означава, че един български батальон ще бъде определен за изпълнението на тази задача, и съответно неговото командване и управление, командната верига в посока обмен на информация с военните органи на НАТО, ще става през национални комуникационни канали“, посочи министърът.

Петков: Имаме готов план за евакуацията на български дипломати от Украйна

От военна гледна точка това означава, че батальонът, който ние посочим, ще бъде на постоянното си място, но ще увеличи темпа на обучение, на подготовка и на учения за различни видове сценарии. Не предвиждаме някаква ескалация, не предвиждаме планове за защита на национална територия, нито се предвиждат планове този контингент да отиде някъде извън територията на България и да изпълнява други задачи, обясни министърът на отбраната.

"Нашето решение казва, че тази батальонна група ще бъде национална, рамковата държава е България, страната домакин е България, и е дадена възможност недостигащи способности да бъдат заети при желание и възможност от други страни. Това означава тренировката, подготовката и съвместното провеждане на учения да става с въоръжени сили на други страни, с много по-малки формирования, при които да се използва предаване на опит, на възможност за ползване на процедури и практики, които в момента, поради липса на ключови способности в някои отношения в българската армия, не могат да бъдат тренирани", обясни министър Янев.

Петков за Украйна: Отбранителната ни стратегия ще е изградена изцяло на база на българската армия

Стремежът към търсене на дипломатическо решение е ключът, това е и нашият стремеж, заяви министър Янев в отговор на въпрос от ДПС при изслушването.

Няма непосредствена опасност, не предстоят военни действия или конфликт на българска територия или в непосредствена близост, в които се предвижда да участват български военнослужещи, посочи министърът.

"Нито един български войник няма да вземе участие в какъвто и да е било конфликт или операция на територия на Украйна или друга държава, без тези решения да бъдат взети в парламента или в Министерски съвет. Няма такова предвиждане", заяви той и допълни: "Говорим по-скоро за решение, при което става въпрос за по-интензивна бойна подготовка и подготовка този контингент, както и всички останали мъже и жени в униформа, да се готвят да бъдат защитници на родината", допълни той. 

Говорим за засилена подготовка на българските въоръжени сили. Разполагането на войски на българска територия ще бъде разполагане на български войски. Не правим нищо повече освен да крепим баланса, така че да доминират дипломатическите усилия за предотвратяване на криза в непосредствена близост до границите ни, и в същото време да укрепваме собствения си отбранителен потенциал, заяви още Янев, който определи тази формула като най-добра.

Испанският контингент с изтребители Eurofighter Typhoon, които ще участват в съвместен air policing, се очаква у нас след 7-8 февруари, като мисията ще продължи от средата на февруари до края на март. После испанският контингент ще се прибере и през април очакваме разполагането на контингент от въоръжените сили на Нидерландия със самолети от пето поколение F-35, информира министър Янев.

За предвидените за отбрана средства в бюджета за тази година той посочи, че става въпрос за 1,73 процента от брутния вътрешен продукт, като процесът не е приключил и са възможни промени между двете четения.

На въпрос от "Възраждане" министър Янев напомни, че чужди бази на българска територия няма, а става въпрос за военни съоръжения за съвместно ползване със САЩ според договора от 2006 г., като добави, че договорената численост за едновременно пребиваващи чужди бойци не е била надвишавана.