/ БГНЕС
България ще създаде изцяло наша батальона група, която ще е под българско командване във връзка със създалото се напрежение по оста САЩ-Русия-НАТО-Украйна. Това стана ясно след заседанието на правителството, на което бе обсъдена стратегията на нашата страна в случай на ескалация на конфликта.

Украйна: Струпването на руски войски е недостатъчно за мащабна атака

"Заедно с дипломатическите си усилия, решихме България да направи стъпка за подобряването на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на батальонна бойна група под българско командване с използване на националната командна верига", съобщи военният министър Стефан Янев. Това ще бъде нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО в търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал", допълни той.

Премиерът Кирил Петков бе категоричен, че България ще работи в посока деескалация на напрежението. "Нашата отбранителна стратегия ще  бъде изградена на база на Българската армия. Тя ще бъде водеща, което означава български войски, българско командване и реално българско военно лидерство", коментира министър-председателят.

Байдън: Атака срещу Украйна би била най-голямата инвазия след Втората световна война

Той подчерта, че през годините армията ни е останала недофинансирана и дефицитите остро си личат в моменти като сегашния. "В бъдеще ще се фокусираме точно по тези дефицити. Не просто да се купува техника, която е несистемно избрана. Ще направим така, че българската армия да застане на своето място. България не трябва да е само консуматор на сигурност, а конструктивен партньор в НАТО", допълни той.

"Надяваме се, че конфликтът може да бъде разрешен и по дипломатичен път", подчерта от своя страна министърът на външните работи Теодора Ганчовска. "Дипломатическото говорене обаче е важно да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с необходимите отбранителни способности. Така ще докажем, че сме коректен и предвидим съюзник на НАТО", смята първия ни дипломат.

ОИСР започва преговори за присъединяване с България и други пет страни

Кирил Петков коментира и обявеното от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие начало на преговорите с България. "За нас това е огромен дипломатически пробив. Означава, че влизаме в клуба, където е по-лесно да се привличат инвестиции и ще сме сред страните с много нисък риск и увеличава много потенциала ни за инвестиции", допълни премиерът.