Страната ни има ясни планове, за да бъде защитено населението при евентуални санкции, свързани с доставките на газ, каза министър-председателят Кирил Петков в отговор на въпрос на народния представител Хамид Хамид, заместник-председател на парламентарната група на ДПС. Премиерът Петков, министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на отбраната Стефан Янев бяха изслушани в парламента във връзка с напрежението НАТО-Русия.

Напрежението Русия-НАТО: Извънредно изслушване на властта в парламента (НА ЖИВО)

Хамид Хамид попита какви биха били параметрите на икономическите и социалните последици от евентуален конфликт. Министър-председателят отговори, че при евентуален конфликт главните рискове за България са в сферата на енергетиката. Той поиска да даде по-подробен отговор на този въпрос по време на закритата част от пленарното заседание.

Виктория Василева от "Има такъв народ" също попита за различните сценарии за ефектите върху икономиката на България.

Природният газ може да поевтинее до 18% през февруари


Петков посочи, че с министъра на енергетиката Александър Николов работят по тези стратегии от няколко дни и увери, че има ясен план в случаите, когато има засягане на част от доставките, които по думите на премиера, са стратегически за България, българските домакинства и бизнес да имат алтернатива.

Атанас Атанасов от "Демократична България" заяви удовлетворението на групата за използването на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Той попита за кадровото състояние на органа и припомни, че е действал по време на кризата в Косово.

Петков: Имаме готов план за евакуацията на български дипломати от Украйна

Министър-председателят съобщи, че има нов секретар на Съвета по сигурността. "Смятам, че оттук нататък всички въпроси на тема сигурност ще бъдат взети с този институционален подход и никой вече няма да може да си взема решения, просто защото така се е събудил. Вярвам, че ще го използваме Съвета за сигурност и смятам да го използвам най-редовно, за да взимаме най-правилните решения в такива деликатни моменти".

Кирил Петков допълни, че българското правителство е приело позиция, в която се посочва, че главен приоритет на България трябва да бъде деескалацията на напрежението с всички дипломатически способи.

"Имах възможност да говоря с нашите партньори и в ЕС, и в НАТО, и във всеки един разговор аз подчертавам лично колко е важно да използваме всички методи на дипломацията, за да деескалира напрежението и да сме сигурни, че един военен конфликт няма да стане реалност", каза той.

Министър Янев: Нито един български войник няма да участва в конфликт в Украйна без решение на НС или Министерски съвет

На въпрос на народния представител от парламентарната група на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов дали смята, че Русия представлява заплаха за националната сигурност на България, Петков посочи, че страната ни е конструктивен партньор в съюзите, в които участва. Той коментира, че не е нормално да се каже: нас не ни интересува международното право и как някъде там далече някой го нарушава. Всички трябва да се грижим това международно право да се спазва, добави той и посочи, че когато има 100 хиляди военни, струпани на едно място, това струва доста ресурси.

Може да се каже много ясно, че напрежението и ескалацията е факт и не можем да го игнорираме, добави той.
БТА