/ iStock/Getty Images
България и Северна Македония препотвърдиха ангажимента си да продължат изграждането на железопътния Коридор 8, съобщи Генералната дирекция на Европейската комисия по въпросите на съседството и преговорите за разширяване, съобщи кореспондентът на БТА Николай Желязков.

В Брюксел се състоя среща между служебния заместник-министър на транспорта и съобщенията Бисер Минчев от българска страна, държавния секретар в Министерството на транспорта на Северна Македония Стефан Волкановски, директора на железопътната инфраструктура в Северна Македония Синиша Ивановски, ЕК, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, и Секретариата на транспортната общност.

Двете страни се договориха да водят редовен диалог на високо равнище и да създадат съвместна работна група за Коридор 8, както и съответните министерства да работят за намиране на съгласувано техническо решение за изграждането на трансграничния участък от коридора, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че коридорът е важна железопътна връзка за целия регион и ЕС. Той ще доведе до по-бързо пътуване за стоки и пътници, подобряване на достъпа до пазара и конкурентоспособността на Западните Балкани. Комисията приветства повторното потвърждение на ангажимента на двете страни като готовност за регионално сътрудничество - от съществено значение за бъдещето на двете държави.

Източният участък от Коридор 8 свързва Северна Македония и България, и е част от европейския коридор Западни Балкани - Източно Средиземноморие. С финансовата помощ на ЕС за Западните Балкани, Северна Македония и Албания подобряват съществуващите линии и изграждат липсващите връзки по коридора, пояснява комисията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня