Европейската комисия дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България. Това стана ясно на съвместна пресконференция в Министерския съвет на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера Кирил Петков. 

Този план е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България, заяви премиерът Кирил Петков и допълни: „Благодаря на Урсула фон дер Лайен за нейното присъствие днес и за предаването на Плана за възстановяване и устойчивост, който вече е финализиран. Този план, който е в размер над 12 млрд. лв., е близо 10% от нашата икономика. Той дава възможност България да се трансформира“, отбеляза премиерът по време на съвместната пресконференция с председателят на ЕК. 

По думите му планът гарантира енергийната сигурност на България, както и предвижда реформи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и провеждането на обществените поръчки. Специален акцент планът поставя на инвестициите в жп транспорта, където са предвидени 62 нови влака и нови градски железници. Премиерът Кирил Петков отбеляза още, че планът предвижда 1,3 млрд. лв. за икономическата трансформация на България. 

БГНЕС

"С нетърпение чакам посещението в Софийския университет. Знам, че това е мястото на България, където са върховите постижение на България. Ние говорихме да съчетаем върховите постижения в науката с бизнес сектора, за разработването на продукти, които да създадат пазарна стойност. Знам за иновативни проекти, например сателитната технология. Такива проекти са важни, за да запазим икономиката и обществото устойчиви", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Иновациите в Европа ще бъдат създадени тук, за сигурни технологии. Това е безценен актив във все по-бурен свят. Следващо поколение ЕС – това е големият План за възстановяване на обща стойност 800 млрд. евро, за да преустроим ЕС за следващите поколения. Първата тема е за чиста енергия. Втората е дигитализацията. А третата са инвестициите, за да направим нашите общества по-устройчиви и конкурентоспособни. Затова днес ЕК дава зелена светлина на България за Плана за възстановяване и устойчивост. Почти 60% от Плана подкрепя зеления преход, това е изключително. Имаме нужда от България в прехода към зелена и устойчива икономика. Декарбонизацията и законообвързващи ограничения за емисията знаем, колко са важни. Инвестициите за взаимовръзките с Румъния и Гърция също са изключително важни, за да не бъдем повече зависими от руски газ и въглища, да се диверсифицираме от надеждни източници“, посочи тя.

„Втората тема е цифровият преход. 450 млн. Евро ще се концентрират на българските студенти и работници за правилните дигитални умения. По този начин този план отговоря на изискванията за зелен преход и диверсификация. Много важна е схемата за засилване на минималния доход и подкрепата на най-уязвимата. Това е много важна тема, защото виждаме недостатъците на здравната система – покрай пандемията видяхме колко е важна работата на хората на първа линия“, посочи още председателят на Еврокомисията.

Отчетността на главния прокурор и реформата на Антикорупционната комисия са двете големи важни стъпки, които са задължителни, като част от Механизма за проверка и сътрудничество“, коментира още председателят на Европейската комисия. Основното е отчетността, по думите на Урсула фон дер Лайен. Тя посочи, че във всяка една система трябва да има засилен контрол и отчетност, за да може да работят.

БГНЕС

Премиерът Кирил Петков добави още, че работа по Плана за възстановяване започва още от днес.

„Ще префинансираме средства, така че да не се бавим нито ден. Ще използваме всеки ден възможностите да реализираме плана. Първите средства, с които ще се финансират тези проекти, ще започнат от утре. После очакваме ЕК и ЕКОФИН да оторизират плащанията и реалните пари по плана да пристигнат в България към края на лятото. Пътят тепърва започва. Обещаните реформи трябва да ги изпълним, не са просто на хартия, а са реални задачи. Всички ние трябва да се обединим. Този план дава допълнителни стимули да изпълним задачите и реформите, но те са нужни и без него. Планът дава стимул никой да не е над закона и България да стане прозрачна, правова държава, за каквато всички си мечтаем”, каза още той.

Петков заяви още, че този план ще ни даде голяма стъпка напред по отношение независимостта на България от Русия и диверсификацията.

"Инвестирайки толкова много във възобновяеми източници на енергия, заедно с този батериен комплекс в страната ние ще използваме нашата си енергия, за наши цели. Отключвайки потенциала на геотермалите, всички знаем, че имаме най-много минерални извори на квадратен метър, ако ги обърнем в електроенергия, тя ще бъде чиста и непрекъсната", добави той. 

От думите на премиера стана ясно, че се очаква до края на юни гръцката връзка да бъде финализирана.

"Ще имаме и диверсификация на газа. Това ще ни даде огромна независимост, каквато България никога не е имала. Това ще ни даде и пълната възможност да контролираме нашата икономическа съдба", обясни Петков.Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна у нас

Планът за възстановяване и устойчивост на България беше предаден на 15 октомври 2021 г. В рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания. В тази връзка правителството актуализира плана.

Основните промени в областта на енергетиката включват мерки за ускоряване на изграждането на нови евтини възобновяеми източници и съхранението на евтина енергия за използване в пиковите часове, както и за намаляване на емисиите от производство на електроенергия. Актуализираният план не съдържа проекти за изграждане на газови централи, тръбопроводи и ангажименти за затваряне на въглищни централи в следващите години.

В областта на върховенството на закона, правителството засили реформите, свързани с антикорупцията, реформите в държавните предприятия и прането на пари. В транспортния сектор актуализираният план поставя като ясен приоритет железопътния транспорт чрез нови проекти за влаков състав, дигитализация в сектора и рехабилитация на жп линии.
Актуализираният план за възстановяване и устойчивост включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г. Мерки в областта на образованието и социалната сфера ще подкрепят обновяването и изграждането на училища, закупуването на съвременна медицинска апаратура, изграждането на система за въздушна спешна помощ, както и засилване на мерките за социално подпомагане.

Бизнес средата ще бъде подкрепена чрез засилване отчетността на главния прокурор, предоставяне на дигитални административни услуги и подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки. Бизнесът ще бъде директно подкрепен с грантово финансиране, финансови инструменти и подкрепа за индустриални паркове. 

Публикуваха окончателния План за възстановяване и устойчивост