Дъждът е основна причина за наводненията в Цар Калоян
Дъждът е основна причина за наводненията в Цар Калоян / netinfo

До края на деня електричеството ще бъде пуснато навсякъде в силно засегнатия от пороите град Цар Калоян. Това подчерта в предаването „Витамин” по Дарик радио министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Тя посочи, че основната причина за катастрофалното наводнение в района е огромното количество дъжд, паднал само за няколко часа – повече от 300 литра на квадратен метър.

Емел Етем подчерта, че жителите на засегнатите от наводненията райони ще имат възможността да получат средства за купуването на строителни материали за ремонт на пострадалите къщи. За целта комисия, сформирана от кмета на община Цар Калоян, минава на оглед в засегнатите места, описвайки нанесените щети.

За местата, където има съборени жилища, общината скоро ще вземе решение как да процедира – дали да се осигурят помощи или терени за изграждане на нови къщи. По линия на комисията биха могли да бъдат отпуснати помощи за възстановяване на къщите, но министърът на се ангажира с конкретни цифри.

Тя призова всички засегнати от наводненията общини да подготвят документи за кандидатстване в комисията, като уточни, че по закон на потърпевшите от природни бедствия им се полагат помощи.

Цялото интервю четете тук.