/ ThinkStock/Getty Images
Жълт и оранжев код са в сила за времето в страната на 8 октомври - неделя, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
 
Какво време ни очаква в неделя?

По-високата степен на предупреждение - оранжев код, е въведен за североизточните райони - областите Русе, Силистра, Разград, Шумен, Добрич, Варна.
 
В тези райони, започналите още в петък срещу събота, валежи ще продължат, по-интензивни и значителни по количество ще са през нощта и първата половина от деня. Очакваните количества за денонощието са между 35 и 50 л/кв.м. Ще бъде и много ветровито - ще духа силен и бурен северозападен вятър с пориви до 22-24 м/с, предупреждават синоптиците.
 
Времето през октомври: с температури от 0 до 25 градуса
 

НИМХ-БАН


Жълт код е обявен за други 15 области в страната. Предупреждение за обилни валежи и вятър има за областите Велико Търново и Търговище. И в тези райони валежите ще са интензивни, значителни по количество ще са през нощта и първата половина от деня. Прогнозираните количества за денонощието са между 20 и 30 л/кв.м. Вятърът ще бъде бурен, от северозапад, с пориви до 22-24 м/с, но след пладне ще започне да отслабва.
 
Обилни валежи се очакват в областите Плевен, Ловеч и Габрово. Очакваните количества за денонощието в тези райони са между 20-25 л/кв.м.
 
Жълт код заради вятър е обявен за областите в южната част на страната - Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен и Бургас. В тези райони в нощните часове и през първата половина на неделния ден ще духа силен и временно бурен северозападен вятър с пулсации до 22-24 м/с.
 
Очаква ни зима с много сняг заради вулканите и ураганите по света

Жълт код е в сила и за Черноморското крайбрежие. Синоптиците предупреждават за обръщане на вятъра от северозапад, с пориви до 20 м/сек. Вълнението ще бъде 3-4 бала.
 
Без предупредителен код са само областите в северозападната част на страната. Подобрението на времето ще започне именно от Видин, Монтана, Враца, Перник, Кюстендил, София област и София град, където в неделя е в сила зелен код.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg