Държавата захвърля жертвите на домашно насилие на произвола
Държавата захвърля жертвите на домашно насилие на произвола / снимка: sxc.hu
Държавата захвърля жертвите на домашно насилие на произвола
32968
Държавата захвърля жертвите на домашно насилие на произвола
  • Държавата захвърля жертвите на домашно насилие на произвола

Изчезнаха единствените 500 000 лева, които бяха отпуснати от бюджета на Министерство на правосъдието за жертвите от домашно насилие за тази година. Това заяви координаторът на програма „Превенция и защита срещу домашното насилие" на фондация Български център за джендър изследвания в Пловдив адвокат Милена Кадиева. Тя обяви, че тези пари са пренасочени в неизвестна посока и от цялата обещана сума за нуждаещите се в страната ще бъдат отпуснати едва 50 000 лева.

Милена Кадиева обясни, че това действие на държавата изцяло противоречи на приетия през 2009 г. от правителството Закон за защита от домашно насилие (ЗЗДН), както и на Конвенцията на ООН за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените.

„Въпреки че по правилника на ЗЗДН от юни тази година са разписани и условията за отпускане на тези 500 000 лева тях вече ги няма. Сумата, която една страна е длъжна да заделя за тези услуги трябва да е минимум 1 евро на човек от населението", уточни адвокат Кадиева. От 7 млн. задължителни България дава само 50 000 лева. Според статистиката всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие. На телефона на доверието на БЧК всеки ден звънят между една и три  жени. Заведените дела срещу през 2009 г. са цели 207, информираха от организациите.

Всички неправителствени фондации и сдружения в страната настояват предвидената сума да бъде върната обратно в бюджета на правосъдното министерство за изпълнение на ЗЗДН и обявяването на конкурс за отпускане на парите до края на 2010 г. „Адвокатите на организациите са готови да оказват помощ на жертвите от домашно насилие за завеждането на дела срещу държавата и отнетото им на право на защита. Ако и това не помогне ще подадем оплакване в Брюксел, а като крайна мярка поради липса на средства се обмисля преустановяване дейностите на организациите от октомври", предупреди адвокат Кадиева.

Други новини от Пловдив