Състоянието на двамата пострадали при тежък пътен инцидент в неделя вечерта, е стабилно, съобщи NOVA. Те са без опасност за живота. При инцидента край село Български извор загина 14-годишно момче.

Двете деца, които бяха блъснати снощи край Български извор са били със скутери. И двете деца били неправоспособни. Нямали и каски. Момчето, което е в болница, е на 16 години. Около 17.30 ч. на изхода на село Български извор те излезли на главния път София - Варна. На кръстовището има отсечен знак за забранено изпреварване. Има и знак STOP. Той важи за улицата, от която идвали скутерите.

Мотористът, който блъска двете деца, също е ранен. Той е без опасност за живота. За 30 години шофьорски стаж има девет фиша за нарушения на пътя. Според местните хора преди инцидента той карал много бързо по главния път. Свидетели споделят, че скоростта била над 140 км/ч. Мотористът карал на една гума. Повече от денонощие след катастрофата МВР продължава да издирва преки свидетели на удара, но засега без успех.

14-годишно момче загина при тежък пътен инцидент по пътя София–Варна

Трагедията отново постави на дневен ред въпросът кога ще е готова магистрала „Хемус”, която да изнесе тежкия трафик от малките населени места. От Пътната агенция ще направят проверка дали е нужно допълнително обезопасяване на района. 

Пътят през село Български извор е един от най-натоварените участъци в страната. Районът е известен като рисково място, на което често се случват тежки катастрофи. Всеки петък и неделя през него минават десетки хиляди автомобили в посока от и за София. 30 000 коли на ден минават през селото ежедневно.

Този проблем трябва да се реши с пускането на ЛОТ 1 от „Хемус”, който е между Боаза и пътен възел „Дерманци”. Магистралата се строи от 50 години. След като беше разделена на лотове, се очаква през тази година участъкът, който ще изведе трафика от Български извор, да бъде завършен.

От Пътната агенция заявиха, че движението по част от първия участък от автомагистралата - между Боаза и пътен възел „Дерманци“ трябва да бъде пуснато буквално до няколко месеца - в края на 2024-а или началото на 2025 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня