Драшков уволнен заради подписка срещу Дончева
Драшков уволнен заради подписка срещу Дончева / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Заместник-председателят на ДАНС Иван Драшков е бил освободен заради това, че е участвал в подписка срещу действията на народния представител от БСП Татяна Дончева. Според мнение на ръководството ДАНС, изразено на пресконференция от говорителя й Зоя Димитрова, по този начин работата на родното ФБР се политизира, а това е недопустимо. Още двама висши служители на ДАНС се очаква да бъдат освободени от постовете си.

Има само един журналист, срещу когото са използвани специални разузнавателни средства (СРС) в разработката „Галерия”, стана ясно на брифинга.

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност" Петко Сертов не е бил в течение с материалите по информационното дело „Галерия” стана ясно днес. Делото е било инициирано на 12 август, докато Сертов е бил в отпуск и по това време неговите функции е изпълнявал Иван Драшков. Делото обаче не е било инициирано от него, а от служител в Дирекция „Сигурност" на ДАНС.

Първият рапорт по делото „Галерия” е дошъл при председателя на ДАНС на 9 септември, когато Сертов заключава, че делото се води в грешна посока, заяви говорителят на агенцията Зоя Димитрова.

„Воденото информационно дело „Галерия” се отклонява от първоначално поставените цели, събирана е информация за лица, фирми и медии, която трудно би могла да се отнесе към предмета на делото. Проверявана е фирмената регистрация на журналисти и издатели, искани са в повечето случаи немотивирано разпечатки на телефонните им номера, както и разпечатки на телефонните номера на депутати”, каза говорителката на ДАНС.

Заместник-председателят на ДАНС Иван Драшков е бил освободен заради това, че е участвал в подписка срещу действията на народния представител Татяна Дончева, стана ясно на брифинга.

Подписката е била изпратена на президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, председателя на парламента Георги Пирински и председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов.  „В ДАНС има една единствена подписка. Тя не е срещу Сертов, не е в защита на Писанчев. Тя е срещу действията на един народен представител”, уточни Димитрова.

Днес вероятно ще има още двама уволнени на ниво директор на дирекция в ДАНС, стана ясно още на пресконференцията.

Служителят на ДАНС Алексей Петров не е сред заподозрените за побоя над главния редактор на „Фрог нюз" Огнян Стефанов съобщи още Зоя Димитрова. По думите й, побоят над Стефанов е бил с цел да „му се затвори устата". Според Димитрова все още се работи върху това каква част от изнесената информация от службата е била използвана и публикувана на сайта „Опасните”.

Междувременно заместник-председателят на вътрешната комисия в парламента Татяна Дончева от левицата заяви, че не е изненада от отстраняването на зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков. „Нали си представяте как шефът на ЦРУ спретва подписка срещу един сенатор и остава на поста си”, коментира Дончева.