"Случилото се през последния един час само показва необходимостта от цялостна правосъдна реформа", заяви в началото на срещата с ДПС Мария Габриел. 

ДПС: На България ѝ отива да има жена премиер

"Първа официална среща на този етап, в която да се търси формулата за изход от политическата криза, а крайният резултат би било редно да бъде редовен кабинет", заяви лидерът на ДПС Карадайъ.

Мария Габриел се среща с БСП, ДПС и ИТН

"Ние поехме ангажимент пред избирателите не само на изборите за 49-то НС, но и на изборите за 48-мо НС бяхме обещали на избирателите, че ние ще направим възможното, което зависи от нас, за да има изход от политическата криза", допълни той.

След COVID-19, на база войната при нашите комшии има редица кризи, които чакат своите решения. Преди да преодолеем политическата криза няма как да решаваме останалите кризи, заяви Карадайъ.

В 48 Парламент ГЕРБ беше първа политическа сила, за съжаление кабинет не можа да се състави, допълни той.

"В 49 Парламент ГЕРБ пак е първа политическа сила, според нас този път отговорността на ГЕРБ е по-голяма за съставяне на редовен кабинет. Българският избирател е натоварил ГЕРБ с най-голямата отговорност, за да решава проблемите на хората, а те могат да бъдат решавани само след преодоляване на политическата сила", категоричен бе Карадайъ.

Ние от ДПС поехме ангажимент пред българските избиратели по няколко теми. Тези теми ще ги поставим като приоритети на масата на диалога за формиране на мнозинство в НС, което да излъчи редовен кабинет. 

1. Спиране на прогресивното обедняване. 
2. Ефективно и целенасочено използване на целия ресурс от ЕС, предвиден за България.
3. Ефективна и целенасочена подкрепа за уязвимите групи от населението. 
4. Достъпно здравеопазване
5. Качество на образованието 
6. Среда за развитие на бизнеса 
7. Устойчиво законодателство
8. Съдебна реформа, която да гарантира независимостта и ефективността на съдебната система. Промени в Конституцията, а не смяна на отделни персони, с цел да се овладее съдебната система
9.Развитие на регионите, с приоритет малките населени места и малките общини
10. Незабавно стартиране на стратегически план за развитие на земеделието
11. Подкрепа за малкия и среден бизнес
Все още в публичното пространство има - има в последната седмица на финала на изборите тези приоритети, този ангажимент публично го пуснахме пред българските избиратели. Този ангажимент е поет от наша страна. 
"Радостното за нас и за мен персонално е, че на последните две срещи с експертите, това което и Вие - г-жо Габриел представихте като приоритети в най-общ план мога да кажа, че се припокриват", заяви Карадайъ. Независимо по какъв начин са изказани, това са същите неща като съдържание, като приоритети от дневния ред на българските граждани, които трябва да станат дневен ред на политиците, дневен ред на НС и дневен ред на евентуалния редовен кабинет. 

Има нужда от редовен кабинет и го повтаряме вече няколко години, заяви той. 

След изборите отново ще трябва да седнем на масата на разговорите, на масата на преговорите и има нужда от диалог от отговорност и от разум, за да излезем от политическата криза. Така че какъв да е форматът на правителството и вашата идея за експертно правителство с очертан мандат като времеви рамки за оценка на дейността на правителството. Правителството периодично трябва да получава своите оценки дали изпълнява ангажиментите и задълженията си.

"С ясен мандат за нас означава ясно поети ангажименти, които да се следват във времето", заяви Карадайъ.

"Колкото до експертността, бих могъл да кажа, че ние от ДПС имаме самочувствието, че имаме експерти в почти всички сфери на обществено-политическия живот", категоричен бе той. Така че ако стигнем до ситуация да търсим експерти за правителство, ние ще вземем своето отговорно поведение с разум да решаваме и този проблем, допълни Карадайъ.

"Бих искал да поздравя партия ГЕРБ, от името на колегите и от мое име, с номинацията на кандидата за министър-председател", каза Карадайъ. За да решаваме проблемите на хората имаме нужда от инвестиции. От 2007 година насам основните инвестиции в България са на база европейските средства. Според него в момента България закъснява.

"Дано не е фатално по различните теми, но ужасно закъснява с оперативните програми, с плана за възстановяване и устойчивост, със стратегическия план в земеделството, с плановете за преход. Грубо казано около 60 милиарда заделени в Брюксел за България, от 2020 г, за съжаление в средата на 2023 година ние можем да констатираме, че 1 ст. не е отишла по направление, не е усвоена", съобщи той.

Според нас освен че различните министри трябва да бъдат експерти в различните сфери, министрите трябва да познават Брюксел добре, заяви той.

"Час по-скоро трябва да отпушим този процес на инвестиции в България чрез европейските средства", допълни Карадайъ. Според него трябва ефективно и целенасочено България да използва целия ресурс, предвиден за страната.