ДПС и ПФ стоят зад промените в Конституцията, АБВ няма да ги подкрепят
ДПС и ПФ стоят зад промените в Конституцията, АБВ няма да ги подкрепят / снимка: БГНЕС, архив

ДПС и Патриотичният фронт заявиха, че ще гласуват за промените в Конституцията, независимо от днешното решение на Конституционния съд. От АБВ обявиха, че няма да подкрепят измененията на първо четене.

Предвижда се промените да бъдат обсъдени на първо гласуване на 23 септември. От ГЕРБ и Реформаторския блок очакват подкрепа от всички депутати, подписали законопроекта за изменение на Конституцията. Според политическите сили в парламента днешното решение на Конституционния съд (КС) е било очаквано.

180 депутати се подписаха под законопроекта за промени в Конституцията

По-рано днес Конституционния съд отказа да разгледа питането на 144-ма депутати, свързано с проекта за промени в Конституцията във връзка със съдебната реформа. Според 10 от членовете на съда предварителното питане за предстоящите изменения в основния закон е недопустимо.

В края на юли 180 народни представители внесоха законопроект за промени в Конституцията във връзка със съдебната реформа. Подписите си са положили народните представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и ДПС, всички депутати от БДЦ с изключение на един и трима от АБВ.

„Имаме ангажимент да подкрепим конституционния проект”, заяви пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан. Той посочи, че ще подкрепят измененията, „независимо от решението на КС, който обяви искането за тълкувателно решение за недопустимо”.

Подписали сме тези промени и на първо гласуване на 23 септември ще ги подкрепим, заяви и съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. В отговор на въпрос той уточни, че има идея измененията да влязат в пленарна зала на 23 септември.

Съпредседателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов заяви пред журналисти, че няма да подкрепят на първо четене промените в Конституцията, а на второ четене няма да подкрепят точката за прокурорската квота, ако остане в този вид. По думите му днешното решение на КС е „малко като измиване на ръцете”.

Източник: БГНЕС