180 депутати се подписаха под законопроекта за промени в Конституцията
180 депутати се подписаха под законопроекта за промени в Конституцията / снимка: БГНЕС, архив
180 депутати се подписаха под законопроекта за промени в Конституцията
81129
180 депутати се подписаха под законопроекта за промени в Конституцията
  • 180 депутати се подписаха под законопроекта за промени в Конституцията

180 депутати се подписаха под законопроекта за промени в Конституцията и нова съдебна реформа. Промените вече са внесени в деловодството на Народното събрание. Очаква се гласуването на промените на първо четене да бъде в началото на септември.

Заветният 180-ти подпис под законопроекта напрегна ситуацията в Народното събрание. Близо 2 часа се чакаше депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев да пристигне в парламента и да се подпише, за да станат депутатските подписи точно 180. Така доскорошните опоненти Радан Кънев и Делян Пеевски днес се оказаха зад една кауза.

ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС, Патриотичният фронт, АБВ и БДЦ внесоха нов проект за промени в Конституцията. Това стана ден след като мнозинството се разбра да изтегли първия вариант и да се обедини върху друг.

Въпреки че за внасянето са нужни 60 депутатски подписа, управляващите държаха да съберат 180. Така те получават и конституционната подкрепа, с която измененията в Конституцията може да бъдат приети на първо четене.

Кой какво подписа - обобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов: „180! Искам да благодаря на всички от ГЕРБ - цялата парламентарна група, от Реформаторския блок - цялата парламентарна група, от Патриотичния фронт - цялата група, от ДПС също, от БДЦ с изключение на един, който отсъства, от АБВ има трима депутати, които са се подписали и по този начин сме направили 180 гласа".

Събирането на заветните 180 подписа до последно беше под въпрос заради депутата от Реформаторския блок Димитър Делчев. Първоначално Делчев заяви, че няма да се подпише под новите промени. След разговор с лидера си Меглена Кунева младият народен представител размислил и се върна в парламента да подпише: „По настояване на госпожа Кунева, която пък от своя страна е поела ангажимент към премиера да тръгне съдебната реформа, аз се съгласих да положа 180-ия подпис, но държа да стане ясно, че това не означава, че ще гласуваме охотно. Все пак ние трябва да бъдем убедени, че наистина се върви към дълбоки съдебни реформи, каквито сме заявили многократно и затова между първо и второ четене самият аз, заедно с колегите от моята група, ще направим необходимите изменения, така че да се постигне първият вариант, който бяхме внесли".

Промените в Конституцията ще влязат в пленарната зала в началото на септември, обясни председателят на Народното събрание Цецка Цачева: „По Конституция най-рано обсъждане може да има един месец след внасянето на законопроекта. Днес е 24 юли, няма пречка комисията във времето от 24 август насетне да започне дебатите по Конституцията. Според мен реалистично за пленарна зала е да очакваме в началото на септември да се състои първото четене на законопроекта".

Цачева потвърди, че предстоят и да се променят решенията, с които беше избрана временната комисия за промени в Конституцията, както и процедурните правила за промените.