Доживотен затвор поиска прокуратурата за Георги Цветанов
Доживотен затвор поиска прокуратурата за Георги Цветанов / снимкa: Дарик - Варна

Доживотен затвор без право на замяна поиска прокуратурата за подсъдимия Георги Цветанов, обвинен в убийството на варненската студентка Радостина Евтимова. Събраните доказателства категорично доказват вината му, заяви в пледоарията си обвинителят Радослав Лазаров. Той добави, че за „изключително зло" като това престъпление трябва „изключително наказание".

Прокурорът изрази съжаление, че в Наказателния кодекс не е предвидена квалификация „зверско убийство", защото Георги е убивал Радостина в продължение на минути, след като първо я е изнасилил. След смъртта й си е играл с нея като „котка с мишка", като преместил тялото й, за да я заснеме и се гаврил с трупа й.

Според Лазаров Георги Цветанов е демонстрирал в съдебната зала високомерие, сарказъм, чувство на превъзходство. С нищо не е показал, че съжалява и осъзнава вината си.

Съдебното заседание, в което подсъдим е Георги Цветанов, беше прекъснато заради прилошаване на обвиняемия и намесата на лекар. Пред съда той обясни, че се чувства отпаднал.

Преди да започнат пледоариите защитата направи ново искане - да се приобщят към делото три снимки от аутопсията на Радостина Евтимова, на които се вижда, че тялото й е измито и е в същото състояние, в което е на снимката на телефона на Георги.

Според адвокат Илиян Василев защитата се е сдобила с нея в почивката между двете заседания.

Защитата на Георги Цветанов поиска отвод на съдебния състав и прокурора заради предубеденост и заинтересованост на магистратите, което не беше уважено. Според адвокатите съдийският състав е допуснал грубо и тенденциозно отношение и двоен стандарт за прилагане и отхвърляне на различни снимки като доказателство по делото. Друг мотив на защитата е, че на първото заседание съдийката е предупредила адвокат Илиян Василев, че ще бъде санкциониран при всеки опит за разговор с Георги Цветанов без разрешението на съда. Отвод бе искан и заради налагането на глоби на Василев за поведението му в залата, както и на обвиняемия. Причината за санкционирането на Цветанов е твърдението на майката на Радостина, че е чула от него обидна реплика. Тази глоба е била отменена, защото версията на майката не е била потвърдена.

Защитата поиска отвод на прокурора, тъй като според нея не е изпълнил задълженията си да събира оневиняващи подсъдимия данни, освен такива, поддържащи обвинението. „Апогеят" е достигнат, когато е станало ясно, че има непредставени снимки от аутопсията на Радостина, смятат адвокатите. Първоначално се смяташе, че въпросните кадри не съществуват. На заседанието във вторник се оказа, че такива снимки има на диск, предоставен от полицията на прокурор Лазаров. Защитата настоя снимките да бъдат приложени като материал по делото, което също бе отхвърлено от съда.

Радослав Лазаров определи исканията като „голословни" и „безотговорни". Според него те са израз на процесуалното безсилие на защитата. Същата теза подкрепи и адвокатът на семейството на Радостина Борислав Люцканов, според когото исканията се правят единствено за публиката в залата. Съдът отново не уважи молбата на защитата за разпит на поемните лица, извършили огледа след откриването на трупа на жертвата, на ДНК-изследване на косми и угарка, намерени в апартамента, както и на белите обувки, с които Георги твърди, че е бил в нощта на убийството.

Адвокатът на Цветанов Илиян Василев възрази срещу „изопачения начин", по който са отхвърлени исканията. Той обвини съда, че си затваря очите пред всичко, което е в защита на подсъдимия, както и че се бяга от директно доказателство, установяващо, че Георги е бил с белите обувки. За думите си Василев беше глобен с 500 лв. и заплашен с последно предупреждение за отстраняване от заседанието.

Последното искане на защитата, което съдът отхвърли, беше да се отложи делото докато се изготви протоколът от последната сесия на съдебните заседания.