/ ThinkStock/Getty Images
Зад клуба "Никола Вапцаров", който ще бъде открит в неделя в Благоевград стои организация, която не е регистрирана по законите в България и има съмнителни послания. Това заяви служебния премиер Гълъб Донев след церемонията по поставяне на началото на изграждането на жп отсечката Куманово - Крива Паланка.

Македонски културен център отваря врати в Благоевград

Министър-председателят посочи, че в страната ни се съблюдава правото за свободно сдружаване, но добави също така, че ще се следи дали този клуб застъпва идеи, които противоречат на законите в България. Премиерът Гълъб Донев беше категоричен, че държавните институции могат да гарантират реално културно сътрудничество.

"Този клуб, който ще бъде открит утре в град Благоевград, е организация, която е неконституционна и тя не е регистрирана по законите в България. Още повече финансирането на този клуб, както и министър-председателят Ковачевски сподели, е от организация в Канада, която има доста съмнителни антиевропейски, антиамерикански, антисемитски в послания и работи в тази насока".

В рамките на посещението си в Република Северна Македония премиерът Гълъб Донев проведе и двустранна среща с колегата си Димитър Ковачевски. От своя страна македонския премиер отново изтъкна, че Скопие ще внесе официално искане в България за откриването на македонски културен клуб в България.

ВМРО на протест срещу откриването на македонски културен клуб в Благоевград

Преди два дни кметът на Община Благоевград Илко Стоянов съобщи, че в Oбщина Благоевград няма заявено намерение по действащото законодателство, в което да се иска изграждане на нова или преотреждане на вече съществуваща сграда с предназначение „Mакедонски културен клуб“. Също така той информира, че нито е забранявал, нито е разрешавал провеждането на каквото и да е частно събитие, свързано с „Mакедонски културен клуб“, а в Общината е постъпила единствено покана, отправена към него за посещение на частно събитие, на което той няма да присъства.

В неделя от ВМРО организират протест срещу откриването на клуб "Никола Вапцаров".