/ Правителствена информационна служба
"Днес ще си говорим преди всичко за числа. Преди това един кратък коментар на всичко, което се случи последните часове. Вотът не мина не заради особености на парламентарната аритметика. Няма никакъв мотив, смисъл, полза от организация на предсрочни избори два месеца по-рано. Вторият по-основен мотив е, че това правителство има да свърши още работа". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг пред медиите непосредствено, след като вотът на недоверие срещу правителството беше отхвърлен.

Това правителство има да свърши още работа - здравните и икономическите последници след пандемията, създаване на организация за машинно гласуване и енергийни проекти - всичко това трябва да се завърши. За машините не е записано какви ще са те и кой ще ги осигури, обясни Дончев.

Кабинетът „Борисов 3“ остава, вотът на недоверие не успя (ВИДЕО)

Вицепремиерът каза, че ще има промени в кабинета. "Какви – бъдете любезни да изчакате няколко дни", каза още Томислав Дончев.

По думите му новината на деня е, че тази нощ е имало сделка. Общият достъпен пакет за България възлиза на 28 млрд. 934 млн. евро.

По Кохезионната политика са почти 9 млрд. Средства за преки плащания са в размер на 5 млрд. евро. Фонд за справедлив преход – 1 млрд. 178 млн. евро.

Първите политически реакции след неуспешния вот на недоверие

Добрата новина е, че имаме допълнителен пакет от 200 млн. по Кохезионната политика за най-слабо развитите райони, допълни Дончев и изтъкна, че не бива да допускаме това финансиране да потъне като вода в пясък.

БГНЕС

Предвижда се и акцент върху енергийната ефективност, не само върху сгради, но и инвестиция в машини. Трябва да санираме всички публични сгради, не трябва да остане такава, която не е енергийно ефективна, заяви Дончев.

"Тази нощ имаме сделка. Това е добра сделка за България, това е добра сделка за ЕС. Съюзът през тези тежки четири-пет дни доказа, че от него има смисъл за европейските граждани за всяка държава-членка. Ние сме толкова свързани като икономики, че сепаративни мерки не биха свършили никаква работа", каза още Дончев.

Борисов след срещата за бюджета на ЕС: България ще получи близо 29 млрд. евро (ВИДЕО)

"Дори ще опитаме някои от схемите, проектите да бъдат стартирани авансово с национално финансиране", посочи вицепремиерът. Той каза още, че всичко това ще минава през съществуващата нормативна база.

"В политиката не най-важно е да можеш да говориш. Най-важно е да можеш да слушаш. Мисля, че можем да слушаме и чуваме много добре. Демокрацията предполага да приемаш правото на по-голямата група. Мнозинството да определя посоката. Демокрацията предполага да бъдеш толератен към исканията и желанията на по-малката група. Затова демокрацията не е диктатура. Ние можем да слушаме и чуваме добре. Всеи ще бъде чут. Дали ще има промени. Да, ще има промени. Никой от нас, не иска и да мечтае всичко да бъде, както е било, както преди 2 седмици", коментира вицепремиерът Дончев.

"Години наред във вътрешнопартийни спорове, когато сме спорили, когато сме се карали, когато някой отвътре ни е упреквал, че не сме достатъчно добри, винаги сме излизали с универсалната реплика, която е по-опасна - да, но сме по-добри от другите. Това не е достатъчно. Ние трябва да сме толкова добри, колкото искат хората", каза още Дончев.

Протестиращи се събраха пред парламента, движението в района е изцяло блокирано (СНИМКИ)

Вицепремиерът коментира и продължаващите протести в столицата и други градове на страната. „Аз съм протестирал повече от тях. Имам по-богат протестен опит. Без да влизам в пикантерии, даже по-радикален. За да има смисъл един протест, той трябва да промени нещо, иначе остава като глас, който не е чут. Ако съжалявам за нещо е, че в момента няма формат, за да си говорим с тези хора. Много бих се радвал да го намеря. Безкрайната политическа логика е да ви кажа, че отвън има 200-300 души, или 100, не знам колко са, а и няма никакво значение. И един да е, който е гневен, разстроен, обиден, той трябва да бъде чут. Това, за което съжалявам е, че няма как да си говоря с тях. Няма такъв формат към момента“, заяви още Томислав Дончев.